General

Estàndard

Per què Donald Trump serà el proper president dels Estats Units

Donald Trump, a les portades dels mitjans de comunicació
Donald Trump, a les portades dels mitjans de comunicació

El 8 de novembre, Donald Trump va guanyar les eleccions als Estats Units d’Amèrica. Va ser tota una sorpresa. Gairebé tothom creia que, com predeien les enquestes, Hillary Clinton es convertiria en la primera dona presidenta del país més poderós del món.

Per què els nord-americans han escollit un home de negocis ric com Trump enlloc d’una política que ha format part del Govern del president Barack Obama?

Trump, que és del partit republicà, ha guanyat a la majoria dels 50 estats en què està dividit el país. Abans de ser candidat, ja era un home ric i famós. Té una empresa de construcció amb gratacels que porten el seu nom i surt molt a la televisió. Per uns és un model d’èxit, i per d’altres una persona falsa i racista. No ho diuen perquè sí. Trump, que té 70 anys, ha fet una campanya molt agressiva contra els estrangers.

Als Estats Units hi ha 11 milions d’immigrants que han creuat la frontera de forma il·legal. Això fa por a molts nord-americans. Trump ho ha aprofitat dient als treballadors que més han patit la crisi econòmica que amb ell Amèrica tornarà a ser gran i tothom tindrà feina.

És el que es diu un populista, una persona que ofereix solucions senzilles a problemes complicats. Per això, encara que la seva actitud negativa cap a les dones ha estat motiu d’escàndol, l’han votat els treballadors blancs de l’anomenat cinturó d’òxid. És a dir, les zones on les industries han hagut de plegar perquè han estat superades per la revolució digital o no s’han adaptat a la globalització, que fa que es puguin fabricar coses a qualsevol lloc del món.

Per ell, la protecció del medi ambient o que els ciutadans nord-americans tinguin dret a rebre atenció als hospitals sense pagar no és important. Per això ha dit que vol reduir les mesures que ha pres Obama perquè la gent pugui rebre atenció sanitària.    

Clinton, del partit demòcrata, ha tingut molts vots a les grans ciutats i als estats on la crisi econòmica s’està superant millor. Però no ha estat suficient, perquè li calia més suport dels negres, els hispans i les dones, que fa quatre anys varen donar el vot a Obama.

Per què no han fet el mateix amb Clinton? El fet de ser una dona, que a més porta 40 anys en la política nord-americana, no ha estat del gust d’una part dels votants, que la troben massa estirada. Trump, en canvi, ha aconseguit que el vegin com una persona més propera. El proper 20 de gener esdevindrà el president número 45 dels Estats Units i s’instal·larà a la Casa Blanca, l’edifici on es troba la residència i el despatx oficial –anomenat despatx oval– del president nord-americà.

Per què ens afecta tant el president d’un país que està a més de 6.000 quilòmetres?

Els Estats Units són la força econòmica més gran del planeta. Per fer-nos-en una idea, de les 200 empreses més importants del món –com Coca-Cola, Google, Microsoft, Apple o McDonald’s– la meitat són nord americanes. És un país immens, amb molts recursos naturals, com el petroli o els boscos. La seva riquesa li ha permès ser capdavanter en la conquesta de l’espai. Varen ser els primers en arribar a la Lluna, el 1969.

També té l’exèrcit més potent, amb capacitat per intervenir fora de les seves fronteres. Per exemple, ho ha fet a l’Afganistan en resposta als atemptats de l’11 de Setembre del 2001, on varen morir més de 3.000 persones desprès que dos avions s’estavellessin contra les torres bessones de Nova York per ordre dels integristes islàmics de Al-Qaeda. La seva influència queda palesa en el fet de que és el país que té més ambaixades a tot el món.

Etiquetes