Societat

Estàndard

Un prodigi anomenat Candela

Mariona, Candela i Daniela, les tres amigues que van posar en marxa la idea de fer braçalets solidaris. El que han aconseguit ha estat una proesa. FOTO: HOSPITAL SJD
Mariona, Candela i Daniela, les tres amigues que van posar en marxa la idea de fer braçalets solidaris. El que han aconseguit ha estat una proesa. FOTO: HOSPITAL SJD

Candela va ingressar amb 11 anys, l’any 2013, a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Li van diagnosticar leucèmia, que és un càncer de sang. Durant el tractament, una voluntària li va ensenyar a fer braçalets amb fils de colors. Així s’entretenia i el temps li passava més de pressa. Un cap de setmana que va anar a casa seva, a Benicarló, es va trobar amb les seves dues amigues Daniela i Mariona, que tenien 8 anys, i va ensenyar-les a fer els braçalets. Elles van tenir una idea: «Els vendrem, aconseguirem diners perquè investiguin la teva malaltia i et curis!». En homenatge a la seva amiga malalta els van anomenar braçalets Candela. Tres anys després, la modesta iniciativa s’ha convertit en un gran moviment de solidaritat. I ha recaptat més d’un milió d’euros, la qual cosa ha permès doblar l’equip de recerca de l’hospital.

Per què els braçalets Candela han tingut tant d’èxit?

La història va començar amb la petita parada en la qual Daniela i Mariona venien els braçalets els caps de setmana a Benicarló. Van posar un cartell que deia: «Braçalets Candela, per a l’obra social de Sant Joan de Déu. De 3 a 5 euros». Es van esgotar de seguida. Així que Candela va demanar ajuda als seus companys de la planta 8 de l’hospital, on es troben els nens amb càncer. Ells mateixos s’han batejat com chipirons. Els braçalets van començar a vendre’s a molts llocs. En veure’s desbordats per la demanda, pares, avis i amics es van posar a fer braçalets. També les escoles dels nens malalts, que van muntar tallers per ensenyar a fer-los. I es va fer un vídeo en el qual Candela i els seus amics chipirons mostren com es teixeixen.

Des de finals del 2013 fins avui s’han elaborat més de 274.000 braçalets, que s’han venut a moltes poblacions d’Espanya. Per realitzar-los s’han fet servir prop de 600 quilòmetres de fil, que és la distància que hi ha entre Barcelona i Madrid. Les vendes es van disparar a partir del 2014. Algunes persones famoses, com el pilot de motociclisme Pol Espargaró, l’exporter del Barça José Manuel Pinto o el cantant Manuel Carrasco, han donat suport a la iniciativa.

Per què és important la solidaritat?

De cada deu nens que tenen càncer, vuit es curen, com Candela. Ella ara va a l’escola cada dia. Però alguns dels seus companys de la planta 8, que també van participar en la iniciativa, no l’han pogut superar. El càncer infantil és molt diferent del que tenen els adults. No es pot prevenir, requereix teràpies diferents i respon també de manera molt diferent. Per això, necessita una investigació específica. «Les malalties de nens, que afecten una població petita, no seran mai d’interès per als laboratoris farmacèutics, i la seva investigació no rebrà mai diners públics, que es destinen a combatre malalties que afecten poblacions grans», explica el director del laboratori de l’Hospital Sant Joan de Déu, Jaume Mora. «Les donacions que rebem són l’única manera d’avançar», afirma. Gràcies als diners recaptats pels braçalets Candela s’ha pogut doblar l’estructura del departament d’investigació del càncer infantil, al qual s’han sumat 12 joves talents. Ja són 27 professionals.

Hospital de referència

Sant Joan de Déu és un centre de referència a Espanya per a l’atenció del càncer infantil i de referència internacional per a determinats tipus de tumors. Cada any atén prop de 250 nous pacients. És un dels pocs centres europeus que disposa d’un banc de tumors pediàtrics, la qual cosa és molt important per a la recerca. Aquí els investigadors treballen conjuntament amb els metges que atenen els pacients. Cada vegada que es diagnostica un nou cas, analitzen al laboratori les característiques del tumor per ajustar el pronòstic amb els metges i determinar el millor tractament per a cada infant.

El 80% dels diners necessaris per al funcionament d’aquest laboratori procedeixen de donacions i d’iniciatives privades com la dels braçalets Candela. Així que Candela, Daniela, Mariona i els chipirons de la planta 8, que van creure en el projecte, poden estar molt orgullosos.