Ciència i tecnología

Estàndard

10 tecnologies que estan canviant el món

Impressora 3D

Vivim un moment molt emocionant des del punt de vista tecnològic, marcat per la confluència de les tecnologies digitals i industrials, en què els avanços en connectivitat i intel·ligència artificial estan canviant el món. Els smartphones, els ordinadors, els robots i les màquines cada cop són més intel·ligents i ràpids i estan començant a anticipar un nou camí. De fet, els experts coincideixen que la intel·ligència artificial serà clau en tots els àmbits de l’activitat productiva en els propers deu anys. En paral·lel, la mobilitat és un dels sectors que més negoci i oportunitats genera actualment. Gairebé el 95 % de la població entre 16 i 65 anys utilitza el mòbil i té una mitjana de 18 apps per smartphone. L’any 1996 només l’1 % de la població mundial estava connectada a Internet. Ara aquesta xifra ronda el 50 % i es preveu que entre 20.000 i 30.000 milions d’objectes estiguin connectats a la xarxa l’any 2020. Aquestes dades mostren la magnitud de la transformació tecnològica que vivim. No parlem de futur: els canvis estan aquí i a un ritme trepidant. A continuació, trobareu una selecció de tecnologies de les quals sentirem molt a parlar a partir d’enguany.

Internet de les coses

L’augment de l’Internet de les coses (IoT) és imparable. En el camp de la salut, aquesta evolució obrirà les portes a la llar intel·ligent, que permetrà el seguiment de les constants vitals o la personalització dels hàbits i de les rutines, ajudarà a la rehabilitació o s’assegurarà que les persones segueixin uns bons hàbits d’alimentació, entre altres prestacions. Paral·lelament, apareixeran wearables per a tot tipus d’aplicacions, des de les ja conegudes per mesurar l’activitat física fins a les més inversemblants, com la captura de les nostres emocions o la identificació segura d’usuari pels harmònics dels nostres batecs cardíacs. Així mateix, els vehicles connectats formaran part de l’IoT, seran capaços de comunicar-se entre ells i d’augmentar la seva fiabilitat. Paral·lelament, les capacitats dels vehicles per dur a terme tasques de forma desatesa anirà augmentant pas a pas i un bon dia el vehicle autònom serà l’estàndard al mercat.

La realitat virtual

La realitat virtual s’erigeix com una de les grans tendències per al turisme cultural i la indústria de l’entreteniment, a fi d’aportar noves experiències. Estan en auge les aplicacions que apropen les tècniques cinematogràfiques per oferir experiències immersives o fer recorreguts virtuals per cases de luxe en llocs llunyans abans de comprar-les. També s’estan fent proves per retransmetre partits de futbol amb realitat virtual, tota una experiència de la que podrem gaudir ben aviat.

Realitat augmentada

El 2017 assistirem a retransmissions de realitat augmentada en temps real que es faran més complexes i impressionants a mesura que s’avanci en el desenvolupament i la implantació del 5G, cosa que també canviarà l’experiència d’usuari en àmbits com el retail, la formació o la salut. També veurem com la realitat augmentada entra a la fàbrica per posar l’abast dels treballadors eines interactives en suport mòbil per dur a terme procediments complexos en la manipulació de la maquinària.

Ciberseguretat

La irrupció de l’Internet de les coses ha incrementat el nombre de dispositius que es poden utilitzar per llançar un atac contra sistemes informàtics de qualsevol tipus d’organització amb l’objectiu de col·lapsar i impedir el seu funcionament habitual i, alhora, danyar la seva reputació. Els hackers (no ètics) saben com «segrestar» una infinitat de dispositius connectats a la xarxa, com termòstats, rellotges intel·ligents, càmeres web, routers, reproductors multimèdia o simples electrodomèstics, i programar atacs molt més nocius. Les conseqüències del ciberatac massiu produït el 21 d’octubre de 2016, considerat el primer en què s’han emprat dispositius de l’Internet de les coses, ha cridat l’atenció sobre la importància de cercar solucions preventives que permetin detectar i mitigar aquests atacs. En aquest sentit, les unitats de ciberseguretat i big data d’Eurecat treballen en projectes d’encriptació quàntica per protegir la identitat d’uns usuaris cada cop més exposats i salvaguardar la integritat d’infraestructures crítiques ─susceptibles de ser atacades─ amb la protecció del seu software, hardware i firmware.

Robòtica

La robòtica col·laborativa començarà a trencar barreres tant tecnològiques com culturals. Home i robot podran coexistir a les plantes de producció i fer possibles accions que fins ara eren continguts de ciència ficció. Veurem els primers drones inspeccionant l’estat de les nostres instal·lacions i equipaments industrials i vetllant per la seguretat dels operaris. L’operari anirà a poc a poc delegant en robots tasques de càrrega i mobilitat d’objectes pesats i manipulació. Aquest fet no s’ha de veure com una situació de pèrdua de llocs de treball, tot el contrari, com més capacitat per robotitzar tinguem com a país, més teixit industrial serem capaços d’atreure. És una oportunitat de recuperar la indústria que va ser deslocalitzada cap a països amb mà d’obra barata.

Nous materials

Veurem aparèixer en escena nous materials i nous processos capaços d’industrialitzar-los. Per exemple, el grafè, per aditivar plàstics perquè es comportin gairebé com alguns metalls, reforçar fibres per aconseguir major resistència o recobrir superfícies per dotar-les de major duresa o baixa fricció. Començaran a destacar també materials capaços de exhibir comportaments tan «màgics» com que canviïn de forma geomètrica segons la temperatura a la qual els exposem, molt útils per a implants mèdics o per ajustar-nos les sabatilles esportives sense necessitat de cordons. Així mateix, l’entrada en el mercat del transport de peces fetes de materials compostos termoplàstics com a substituts dels metalls permetrà dissenyar vaixells, avions i trens, i especialment cotxes, més aerodinàmics, lleugers i amb una major eficiència energètica.

Impressió 3D

La impressió 3D seguirà el seu curs evolutiu i apareixeran noves tecnologies de fabricació additiva i nous materials per a les peces impreses. Entre les noves tecnologies, seran benvingudes les que aportin major rapidesa, precisió i seguretat; entre els nous materials, aquells d’origen reciclat o els que aportin funcionalitats al producte imprès. Per exemple, imagineu imprimir un llum, imprimint també els filaments conductors de l’electricitat que requereix la bombeta.

5G

La instauració de la cinquena generació de les tecnologies sense fils serà la gran revolució que veurem començar a aparèixer en poc temps. Totes les operadores hi estan treballant i podem esperar que les primeres solucions estiguin llestes en el termini de dos anys. El 5G multiplicarà la velocitat d’accés a Internet, amb valors que poden arribar als 10 gigabits per segon a les grans ciutats i serà de molt baix consum energètic perquè els dispositius durin més temps amb càrrega.

Amb el 5G podrem, per exemple, descarregar-nos un vídeo en alta definició en només 10 segons quan ara necessitem 10 minuts. Però aquest nou estàndard de connexió no només millorarà la velocitat d’accés a Internet dels nostres dispositius; el 5G també permetrà implantar, de manera definitiva, l’Internet de les coses (IoT) i la realitat augmentada en temps real.

Big data

El big data està considerada una de les tecnologies que han de tenir més impacte en l’economia mundial en els propers anys, pel gran valor que proporcionen el processament i la interpretació de la gran quantitat de dades que generen les empreses, els dispositius intel·ligents i fins i tot nosaltres mateixos a Internet. Aquesta anàlisi massiva de dades ofereix respostes noves a vells problemes, com la necessitat de predicció de canvis de comportaments o estats o la recomanació de productes o serveis en funció de les preferències dels clients i del context que els envolta.

La sostenibilitat

No ens oblidem de la sostenibilitat de tots aquests progressos tecnològics. La indústria va consumint els recursos naturals d’un planeta finit i tot això a l’elevat preu d’anar incrementant els nivells de CO2 i els residus. Els costos energètics seran cada vegada més rellevants per a la competitivitat de producció industrial a escala global. Els Estats Units han pogut recuperar indústria en gran mesura perquè el fracking (extracció de petroli i gas del subsòl amb el contaminant sistema de fracturació hidràulica) ha abaratit els costos d’energia del país. Aquí, però, ens enfrontem a factures elèctriques cada vegada més costoses. L’única forma de competir contra aquests desavantatges geopolítics és generant i implementant tecnologies de producció energèticament més eficients, a més d’augmentar la injecció de renovables, promoure el transport sostenible, convertir els residus en subproductes i gestionar intel·ligentment l’aigua. Amb això guanyarem en competitivitat i retardarem l’esgotament del nostre planeta.

Etiquetes