Món

Estàndard

Per què manifestar-se per acollir refugiats

Milers de persones van sortir al carrer el dissabte 19 de febrer per manifestar-se a Barcelona. Ho van fer per demanar als governants solidaritat amb els refugiats que fugen de la guerra i de la misèria. Molts portaven una pancarta de color blau que deia: «Prou excuses! Acollim ara!». Van ser tants –segons la guàrdia urbana 160.000 persones– que es va convertir en la marxa més important que s’ha celebrat a Europa a favor d’obrir les fronteres i ajudar els refugiats.

La manifestació va ser organitzada per l’associació Casa Nostra Casa Vostra, iniciativa d’un grup de voluntaris que ha treballat en els camps de refugiats que hi ha a Grècia. Ells han vist amb els seus propis ulls el drama que pateixen les persones que han hagut de deixar les seves cases i el seu país a causa de la guerra. La gran majoria d’aquests refugiats vénen de Síria, país que pateix una guerra civil des de fa cinc anys i d’on han sortit més de 4 milions de refugiats. S’hi afegeixen els immigrants procedents de països africans que escapen de la pobresa extrema –i també de governs opressius– i intenten arribar a Europa creuant la Mediterrània en embarcacions precàries. Tan sols el 2016, més de 5.000 persones van morir durant la travessia.

Manifestar-se serveix per protestar i reclamar que s’actuï davant una situació que es considera injusta. Espanya només ha rebut prop de 1.000 dels 17.337 refugiats que es va comprometre a atendre amb la Unió Europea el setembre del 2015. Avui molts refugiats són sirians i africans, però el segle passat, després de la guerra civil espanyola, l’any 1939, més de 400.000 espanyols es van veure obligats a travessar el Pirineu per buscar refugi a França. No van ser ben rebuts. Els van ficar en camps de concentració, on les condicions de vida eren molt dures. Potser algun dels vostres besavis era entre ells.

FOTO: Sandra Lázaro

Etiquetes