Societat

Estàndard

Moltes ciutats prohibeixen l’autobús contra els nens transsexuals

 

La campanya de l’autobús, impulsada per un col·lectiu ultracatòlic que es diu Hazte Oír, ha provocat una forta polèmica a tot el pais. Foto WIKYMEDIA

Un autobús taronja ha començat a recórrer les ciutats espanyoles amb aquest missatge inscrit amb grans lletres de color negre: «Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t’enganyin. Si neixes home, ets home. Si neixes dona, continuaràs sent-ho». El que diu aquest missatge és que els nens transsexuals –els nens que se senten nenes o les nenes que se senten nens– no existeixen. O sigui, que difon una idea discriminatòria en funció de la identitat sexual.

La campanya de l’autobús, impulsada per un col·lectiu ultracatòlic que es diu Hazte Oír, ha provocat una forta polèmica. Molts ajuntaments, entre ells el de Madrid, el de Barcelona, el de València, el de l’Hospitalet, el de Sant Sebastià i el de Sant Cugat, han decidit oposar-se a la circulació de l’autobús pel seu municipi. A Madrid l’Ajuntament ha aconseguit que sigui paralitzat per la justícia. A Barcelona, l’alcaldessa Ada Colau ha anunciat mesures per impedir que entri a la ciutat. La regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Montse Benedí, ha demanat que es pari l’autobús perquè la campanya «promou un missatge d’odi».

Autobús alternatiu

La Direcció General d’Igualtat de la Generalitat també s’ha implicat. Ha informat la Fiscalia de Delictes d’Odi i ha anunciat que demanarà al Fiscal General de l’Estat que iniciï «accions contra aquest tipus de campanyes discriminatòries». València també ha anunciat el seu vet per considerar que vulnera les normes de protecció de la infància i del menor. Aquesta ciutat ha respost a la campanya amb un autobús alternatiu, amb el lema «Davant l’odi, denúncia», que convida a acudir a la justícia si es detecten comportaments homòfobs (contra els homosexuals) o transfòbics (contra els transsexuals).

València és una de les autonomies que han posat en marxa la seva pròpia llei de transsexualitat, coneguda com a Llei d’Identitat de Gènere. El text preveu que les persones transsexuals puguin «autodeterminar» el seu gènere al marge del seu sexe de naixement i que la seva identitat sexual no sigui considerada un trastorn sinó una expressió més de la diversitat humana. La llei regula els drets dels transsexuals i garanteix als menors l’accés a tractaments de bloqueig hormonal i assessorament psicològic i educatiu. També insta a les escoles i centres d’ensenyament a respectar la preferència de nom, indumentària i ús dels lavabos dels nens transsexuals.

A Catalunya, la transsexualitat tampoc no és considerada una malaltia. La Conselleria de Salut ha posat en marxa un model d’atenció «basat en les necessitats i les expectatives dels transsexuals» perquè puguin accedir als tractaments sense haver de passar, com estableix la llei espanyola, per una avaluació psicològica que acrediti que pateixen un trastorn. Gairebé cent catalans inicien el tractament per canviar de sexe cada any.

Aquest model no és nou a Espanya. Andalusia i la Comunitat de Madrid també l’han posat en pràctica. Els ultres estan en contra que es reconeguin els seus drets als transsexuals, per això han llançat la campanya de l’autobús. Però els que no volen que es discrimini les persones per la seva identitat sexual han capgirat el seu missatge penjant a les xarxes socials la imatge d’un autobús taronja amb aquestes paraules: «Els nens i les nenes tenen cervell i tenen cor. La resta és accessòria. Que ningú no t’imposi res. Viu com vulguis. Si neixes persona, tens dret a ser lliure».