Ciència i tecnología

Estàndard

La revolució dels drons

Sabies que pilot de drons és una professió de futur? Els drons, aquells robots voladors, són molt més que una joguina de moda. La tecnologia permet desenvolupar múltiples aplicacions. El dron passarà a formar part de la nostra vida quotidiana, des de participar en tasques de prevenció d’incendis a convertir-se en repartidor de pizza. Fins i tot podria arribar a substituir el cotxe, com en les pel·lícules de ciència-ficció. Algunes empreses ja han començat a fabricar els primers prototips amb capacitat per a una persona.

A fi d’avançar-se a aquest futur, algunes universitats ofereixen cursos específics per pilotar drons. «Igual que va succeir amb internet, aquesta tecnologia marcarà un abans i un després», assegura Israel Quintanilla, director del màster en Pilotatge de Drons de l’Escola d’Aeronàutics de la Universitat Politècnica de València, el primer centre a Espanya que ha posat en marxa aquest tipus d’estudis.

Segons Quintanilla, perquè els drons puguin circular de forma segura, serà necessari organitzar passadissos aeris i torres o centres de control que permetin organitzar i distribuir els vols, com succeeix amb els avions. En l’actualitat, la llei espanyola no permet utilitzar aquests aparells a les ciutats. Cada vegada són aparells més sofisticats, per la qual cosa, encara que no estiguin tripulats, els responsables de manipular-los hauran de tenir coneixements de navegació aèria igual que els pilots d’una línia comercial.

Origen militar

Com moltes tecnologies, l’origen dels drons és militar. Es van idear com avions de guerra no tripulats. Els Estats Units els han utilitzat en la guerra contra el terrorisme per llançar bombes en zones de l’Afganistan, el Pakistan i l’Iraq. Des de fa uns anys, s’ha iniciat la transformació per a ús civil, com ha passat amb altres invents militars, com l’energia nuclear, el sistema de geolocalització, el GPS, o internet.

Multitasques

«Les aplicacions civils són immenses: control i vigilància d’infraestructures, cartografia, control del tràfic, vigilància i detecció d’incendis, tasques de recerca i rescat, imatges per al cinema i la publicitat…», explica Israel Quintanilla. Encara cal perfeccionar aspectes com l’autonomia de vol i la seguretat, per la qual cosa, segons alguns experts, és aviat perquè els drons formin part del paisatge.

De moment alguns models ja s’utilitzen per a l’agricultura –serveixen per analitzar l’estat dels cultius– o per al manteniment d’infraestructures com les xarxes elèctriques. Una empresa espanyola ha desenvolupat un dron socorrista, que trasllada un flotador fins al lloc on es troba la persona que necessita ajut. I Amazon, el gegant del comerç electrònic, treballa en la posada en marxa d’un servei que lliuri les compres en drons en mitja hora. A vista d’ocell tot es veu millor, per això la FIFA pensa a incorporar drons-àrbitre.

Les possibilitats d’aquesta tecnologia són enormes. Però, com els ganivets, és una eina que pot ser molt útil o molt perillosa en funció de la intenció de qui la utilitzi.