Societat

Estàndard

Neix una renda contra l’exclusió social

Un pas endavant per combatre la pobresa

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada al Parlament per reclamar la instauració de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha estat consensuada finalment amb el Govern i començarà a aplicar-se de manera parcial al setembre. De moment, la quantia d’aquesta RGC serà de 550 euros. Si es tracta d’una família amb dos membres, aquesta xifra pujarà fins 813 euros. I si hi ha menors en aquest domicili s’hi dedicaran 75 euros per cada un d’ells, fins a un màxim de tres. La RGC es desplegarà progressivament fins estar totalment aplicada el 2020, any en què la prestació ascendirà a 664 euros i la unitat familiar rebrà un màxim de 1.281 euros, que és allò que demanaven els impulsors de la ILP.

La RGC és una mesura que va néixer per iniciativa ciutadana. Ara fa sis anys es va crear una Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania que va entregar un total de 121.000 signatures al Parlament, a finals de 2013. S’haurà trigat quatre anys, doncs, en assolir els nivells de renda reclamats en la iniciativa popular.

Requisits per a la RGC

Els beneficiaris de la RGC hauran de complir certs requisits: ser majors de 23 anys i comptar amb un mínim de dos anys de residència a Catalunya. Només podran tenir en propietat l’habitatge habitual i hauran de portar un mínim de sis mesos sense ingressos ni prestacions.

A més, del total de l’import rebut, 150 euros estaran destinats a programes d’inserció social i laboral. La RGC deixaria de percebre’s si es rebutgés una feina o si les condicions imprescindibles per rebre-la canviessin. També es perdran els 150 euros de l’import vinculat a programes d’inserció si el beneficiari no els segueix. Les autoritats duran a terme una revisió anual.

Els treballadors a temps parcial que no arribin als 664 euros que proporciona la prestació tindran dret a beneficiar-se’n fins assolir aquesta xifra, després que el Govern de la Generalitat hagi fet marxa enrere en la seva oposició a aquesta possibilitat. D’aquesta manera, els promotors de la RGC combaten els anomenats treballadors pobres, és a dir, les persones que tot i tenir ingressos tenen dificultats econòmiques. Aquest punt ha estat un dels més controvertits. Alguns experts argumentaven que incloent aquesta mesura els empresaris podrien oferir sous més baixos o els treballadors no estar motivats per trobar feina.

Les persones que rebin altres prestacions com la llei de dependència o beques de transport o menjador escolar també podran beneficiar-se de la RGC.

Malgrat que l’acord a què ha arribat la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies i el grup promotor de la ILP retalla alguns dels seus objectius, aquest grup l’ha aprovat per unanimitat, davant les urgències que pateixen els ciutadans i famílies més vulnerables i la perspectiva de millorar l’abast i condicions de la Renda Garantida de Ciutadania en el futur.

Risc d’exclusió social

Gairebé una de cada quatre famílies a Catalunya es troba en una situació vulnerable. Es considera que una persona està en risc d’exclusió social si ingressa menys de 8.029 euros l’any o 17.238 en el cas d’una família formada per dues persones adultes i dos fills menors d’edat. A Catalunya, hi ha més de 100.000 llars on no hi entra cap ingrés. El govern català calcula que unes 70.000 persones reclamaran la RGC si es posa en marxa el setembre, la qual cosa queda molt per sota de les 176.000 llars catalanes on no hi entra cap ingrés actualment. La RGC neix amb tantes esperances en la seva utilitat en la lluita contra la pobresa com incògnites sobre la seva concreció definitiva.

Etiquetes