Societat

Estàndard

Balena blava, el repte de seguir amb vida

 

Les balenes blaves neden cap amunt i decideixen quan moren. És la macabra simbologia que el creador del grup social ‘Balena blava’, Philipp Budeikin (Philipp Lis a les xarxes) va escollir per batejar el joc de superació de reptes que culminava amb una incitació al suïcidi. Les ‘balenes’, com s’autodenominen els seguidors del joc, han de superar els 50 desafiaments proposats per l’administrador del grup, conegut com ‘curador’. El ‘Balena blava’, d’èxit entre adolescents amb problemes, ha causat la mort de set joves. Lis administrava vuit grups però arran de la seva iniciativa van sorgir altres imitadors pel que, indirectament, es vincula Lis amb més de 100 morts a tot el món.

“Desperta’t a les 4:20 i segueix en línia fins les 6 quan la casa està tranquil·la” és un dels reptes que les ‘balenes’ havien de dur a terme. Tot i que a simple vista pot semblar un desafiament inofensiu suposa la base per a la manipulació psicològica. El que pretén l’administrador, a través de la privació de la son, és esgotar físicament i mental els participants per, d’aquesta manera, fer-los més vulnerables i minvar la capacitat de decisió.

Les normes del joc establien que la superació dels reptes havia d’estar documentada i s’havia de compartir amb la comunitat. De fet, el sentiment de pertinença a un grup és un dels punts forts per enganxar al joc a joves que sovint pateixen problemes personals. L’adolescència és una etapa de formació de la personalitat on tenen lloc un allau d’emocions i experiències noves que, en moltes ocasions, no se saben gestionar. La majoria dels reptes que es proposaven estaven relacionats amb les autolesions, com fer-se talls als braços o dibuixar-se una balena blava amb un ganivet; o situacions límit com caminar per un terrat i restar dret durant una estona a la vora del buit. Submergint-se en el mar de ‘balenes’, els adolescents aparcaven les problemàtiques personals experimentant un dolor més intens i se centraven exclusivament en la comunitat per  convertir-se en una veritable ‘balena’. “Salta de l’edifici més alt. Treu-te la vida” era la instrucció número 50.

Joc d’abast mundial

Dues joves russes van ser les primeres víctimes mortals vinculades directament amb el seguiment del joc ‘balena blava’. Les adolescents es van enganxar a través de la xarxa social VKontakte, molt popular al país, on existien diversos grups de ‘balenes’. El joc es va estendre més tard per les xarxes socials i també s’han trobat casos d’adolescents seguidors del ‘balena blava’ a Colòmbia, Uruguai, Brasil, Bolívia o Xile.

A Catalunya, els Mossos d’Esquadra investiguen fins a sis possibles casos. Una noia de 15 anys va estar hospitalitzada durant dues setmanes per dur a terme diversos reptes del joc. Les autoritats policials i educatives assenyalen la importància que juga l’entorn de la víctima en denunciar actituds  sospitoses.

Balena rosa, objectiu salvar vides

Com a contrapartida a ‘balena blava’ va sorgir al Brasil la iniciativa ‘balena rosa’, en aquest cas, però, fomentant la positivitat i els valors de cooperació. Similarment al ‘balena blava’, els participants han de superar un seguit de reptes per aconseguir ser una balena rosa i compartir les seves fites a les xarxes socials. Entre els desafiaments positius s’inclou escriure’s al braç el nom d’algú a qui s’aprecia i per què, citar la música favorita, buscar formes als núvols o fer-se fotos abraçant una fruita. El repte final consisteix en salvar una vida, és a dir, ajudar algú que ha patit assetjament o fer nous amics.

 

Etiquetes