Vida

Estàndard

Protegir el Medi Ambient davant l’amenaça de Trump

El pacte contra el canvi climàtic està signat per 195 països que es comprometen a rebaixar les emissions de CO2 i diòxid de carboni a l’atmosfera. Foto: Flickr

La commemoració del Dia Mundial del Medi ambient, el 5 de juny, arriba enguany entelada per la decisió del president dels EUA, Donald Trump, de retirar el seu país de l’Acord de París contra el Canvi Climàtic. Un pacte signat per 195 països, en què cada estat es comprometia a rebaixar les emissions de CO2 i diòxid de carboni a l’atmosfera. L’objectiu de l’Acord de París és frenar l’escalfament global i, en conseqüència, el desgel dels pols i l’augment dels nivells del mar. Els EUA són el segon país més contaminant, només per darrera de la Xina, pel que la retirada dels acords de París implica una amenaça climàtica global. A més, obre la porta a què d’altres estats decideixen no seguir formant part del pacte.

Sota el lideratge de Barack Obama, els EUA no només estaven al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic sinó que van apostar per una reducció d’emissions contaminants d’entre el 24 i el 26%, el 2025. Després de la decisió de Trump, la reducció de les emissions caurà fins el 14% . Amb la retirada dels EUA de l’Acord de París, Trump compleix amb una de les seves promeses electorals però no deixarà de formar oficialment part del tractat fins el 2020. El pacte establia que els països membres no el podrien abandonar durant els primers tres anys i, un cop decidit, no seria efectiu fins un any més tard.  D’aquesta manera, els EUA s’alineen amb països com Nicaragua i Síria que van decidir no signar l’Acord de París.

Protecció de l’empresa dels EUA

L’argument per abandonar el pacte de París és, segons l’Administració Trump, protegir sectors de l’economia estatunidenca com la mineria i el carbó però oblida, segons apunta Greenpeace, que “la indústria solar i eòlica està creixent 12 cops més ràpid que la resta de l’economia”. A més, la reducció en els costos de les energies netes implica la previsió d’un augment de vendes en els cotxes elèctrics i, per tant, acabar amb la dependència del petroli. De fet, grans multinacionals petroleres com Exxon Mobile, Shell o BP han demanat Trump que no abandoni l’acord de París. També ho han fet empreses com Apple o Google.

Davant l’afirmació de Trump que el pacte de París no és efectiu per combatre el canvi climàtic, la reacció europea tampoc s’ha fet esperar. França, Alemanya i Itàlia han signat una declaració conjunta en què adverteixen que no es renegociaran els Acords de París, com pretén el president nordamericà, i demanen al mandatari estatunidenc que replantegi la seva decisió pel bé global.

Connectar les persones amb la natura

Des del 1974, l’Assemblea de l’Organització de Nacions Unides (ONU) va establir el 5 de juny com el Dia Mundial del Medi Ambient per conscienciar sobre la necessitat de cuidar el nostre entorn i el planeta. Una data que enguany es fa més significativa després de la decisió dels EUA d’abandonar l’Acord de París. Aquest 2017, el lema, escollit a través de la participació en les xarxes socials, és ‘connectar les persones amb la natura’. D’aquesta manera, s’insta la població a “reflexionar sobre el nostre lloc a la natura i la nostra dependència estreta”. Així, planteja “el repte de descobrir vies divertides i interessants d’experimentar i valorar aquesta relació essencial”.

Des de l’ONU recorden que “els oceans, boscos i sòls dels planeta actuen com a enormes reserves de gasos d’efecte hivernacle” i que “als agricultors i pescadors aprofiten els recursos naturals per subministrar aliments”. De fet, els científics estan desenvolupant una manera per tal de mesurar el valor de tot allò que ens aporta la natura. És el que es coneix com a “servei dels ecosistemes”. Els objectius 14 i 15 recollits a l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible se centren en la conservació dels ecosistemes marins i terrestres, així com l’ús adequat dels seus recursos.  

Aquest any, el país amfitrió és Canadà, on es duran a terme els actes oficials del Dia Mundial del Medi Ambient.

Dia Mundial dels Oceans

El record de la necessitat de cuidar el Medi Ambient se celebra només tres dies abans del Dia Mundial dels Oceans. A petició de Canadà, l’ONU va establir el 8 de juny com la data internacional per recordar la funció vital que desenvolupen els oceans. A part d’absorbir una gran quantitat de les emissions de carboni, generen la major part de l’oxigen que respirem, regulen el clima i ofereixen menjar i nutrients.

Des del punt de vista econòmic, generen ingressos per aquells països que confien en el turisme, la pesca i d’altres recursos marins per als seus ingressos.

Tot i la importància que els oceans tenen per a les nostres vides, la pressió humana que pateixen així com la contaminació o els efectes del canvi climàtic estan causant greus danys tant als mars com als oceans.

A mesura que passen els anys, es fa més evident la necessitat de cuidar el nostre entorn per tal de frenar les conseqüències del canvi climàtic.