Política i història

Estàndard

Per què fem ballar un ou pel Corpus?

L’ou com balla al claustre de la Catedral de Barcelona, una tradició de segles. Foto Wikimedia

Amb l’arribada de la festivitat del Corpus Christi, els patis d’edificis i claustres d’esglésies de moltes ciutats s’engalanen amb flors. Els guarniments estan presents arreu i fins i tot són tradicionals les exposicions de catifes de flors. A més a més d’aquest esclat de color, les fonts se sumen a la festa fent ballar un ou als seus brolladors, el popular ou com balla. Però quin és l’origen d’aquesta tradició? Què se celebra pel Corpus?

El Corpus Christi, paraules llatines per designar el Cos de Crist, és una commemoració religiosa que exalta la presència de Crist a l’Eucaristia, al pa i al vi. Lligada a la Setmana Santa, se celebra 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, per tant, no és un dia fixe sinó que varia segons l’any. La festivitat del Corpus sempre s’inicia en dijous i es tanca el següent diumenge amb la processó.

L’ou com balla

Entre les tradicions més arrelades lligades al Corpus es troba la de l’ou com balla. Nascuda originalment a Barcelona, amb el temps s’ha estès a d’altres ciutats. Ja al segle XV es troba documentada als llibres de contes de l’Obreria de la Seu. El 1440 es contemplava una partida per ous entre les despeses per a la celebració del Corpus. A partir de 1637 l’ou com balla ha destacat a la diada del Corpus. El cert, es que no es coneixen ben bé els seus orígens però existeixen diverses hipòtesi al respecte.       

Un joc propi de l’edat mitjana

Existeix una teoria que lliga la tradició de l’ou com balla amb un entreteniment propi dels nobles de l’edat de mitjana. Es parla de nobles perquè eren els que gaudien de patis i jardins amb fonts dins els seus palauets. Un dels orígens de l’ou com balla es vincula amb la tradició musulmana. En els patis interiors, els musulmans acostumaven a posar una petita pilota sobre l’aigua d’una font. Per tant, l’ou com balla podria ser una adaptació d’aquest joc.

D’altres versions estableixen l’origen de l’ou com balla en un costum italià que va arribar de Nàpols en temps d’Alfons el Magnànim, en la primera meitat del segle XV. Sigui com sigui, el cert és que durant la processó del Corpus, els nobles esperaven l’arribada dels passos fent ballar un ou als brolladors dels seus patis.

Metàfora de vida i moviment

Tot i que la festivitat del Corpus no té una data fixe al calendari, la seva celebració coincideix amb la primavera, el moment en què la natura floreix i es dóna inici a la sega del blat. D’altra banda, l’ou és considerat un símbol mundial de fecunditat. Per aquests motius, fer ballar l’ou en un brollador representaria el cicle de la vida, una metàfora del temps i del moviment continu. La decoració dels patis amb flors i fruita completa la simbologia de la plenitud de la vida.

Exaltació del cos de Crist

Entre les hipòtesi relacionades amb l’ou com balla, existeix també la versió religiosa. Segons aquesta, la tradició suposaria una exaltació del cos de Crist. En aquest sentit, l’ou simbolitza l’hòstia consagrada i la font la copa del calze.

Processó de Corpus: tradició i religió

La processó del Corpus representa també la unió de la simbologia popular i la religiosa. A Barcelona, per exemple, la celebració del Corpus va ser durant segles la veritable festa major de la ciutat. Fruit d’això, molta de la imatgeria tradicional i dels balls populars han nascut d’aquesta celebració. Actualment, els gegants, capgrossos i bestiari inicien una processó que tanquen els fidels amb el Santíssim Sagrament.

 

El Monestir de Pedralbes, a Barcelona, també celebra el Corpus amb l’ou com balla. Foto Wikimedia