Societat

Estàndard

L’avorriment, guspira de la creativitat

 

Hi ha determinats moments a la vida en què sembla que el temps es multiplica i sentim que les hores són una pesada llossa que no passa mai. Pot ser perquè ha canviat la nostra rutina, s’han acabat les classes, ens jubilem, ens hem quedat sense feina, per qüestions de salut no podem moure’ns de casa… Sigui com sigui, una infinitat de temps lliure per endavant, lluny de considerar-ho una benedicció, es considera una maledicció. A què tenim por? Indubtablement a l’avorriment, un sentiment que en bona part està a la nostra mà canviar-ho.

Avorriment: paraula provinent del llatí que designava una existència sense sentit, en la que no queda res a perdre ni res a què tenir por. Traslladat als nostres dies, els experts defineixen l’avorriment com el “cansament d’esperit originat per la manca d’estímul o distracció”. La fórmula per vèncer aquest estat d’apatia està justament en la seva definició: ens cal trobar qualsevol cosa que ens motivi. Això serà suficient per derrotar el monstre de les hores interminables.

La clau està al nostre interior

Per enfrontar-nos a l’avorriment el primer que hem de tenir en compte és que superar-lo depèn de nosaltres mateixos. L’avorriment no és una situació concreta sinó un estat d’ànim. Algú pot gaudir assistint a l’òpera però una altra persona pot avorrir-se en el mateix espectacle. Per tant, buscarem una activitat o una altra en funció dels nostres interessos. El primer pas, doncs, per acabar amb l’avorriment consisteix en una autoanàlisi introspectiva per trobar què ens motiva de veritat o què ens produeix curiositat aprendre.

La personalitat també incidirà en la tendència d’una persona a avorrir-se o no. És a dir, algú curiós i actiu no tindrà prou temps per fer tot el que el motiva i l’agradaria descobrir. En canvi, una persona apàtica i passiva mai trobarà res que l’arrenqui de l’avorriment.

L’avorriment en sí no és dolent. Al contrari, vol dir que tenim temps lliure i, per tant, que el podem omplir amb allò que més ens agradi. De fet, els pedagogs suggereixen que els infants tinguin temps d’avorrir-se, temps lliure. Això provocarà que, de manera natural, busquin activitats i fomentin la seva creativitat.

Practicar o iniciar un hobby

En l’edat adulta, independentment de la personalitat i davant el temps lliure que sovint gaudim durant les vacances, hi ha certes activitats a les que recórrer per vèncer l’avorriment. Si ja hem trobat allò que ens motiva, quin millor regal que tenir temps lliure per fer el que més ens agrada. Sigui la pràctica d’un esport, una habilitat artística, viatjar, llegir, anar al cinema, cuinar, aprendre un idioma nou…També podem anar un pas més enllà i posar-nos un repte, superar-nos a nosaltres mateixos. A banda de lluitar contra l’avorriment ens aportarà una dosi extra d’autosatisfacció.  Omplir l’esperit pot passar per pensar i dedicar temps amb els altres, aprofitar per estar més amb amics i família o fer un voluntariat.

Les opcions són gairebé infinites, només ens cal descobrir-les.

Explotar les noves tecnologies

L’oferta, ja de per sí amplíssima, es multiplica encara més amb l’ús de les noves tecnologies. Tenir connexió a Internet no només ens proporciona quantitats ingents d’informació sinó que podem interaccionar amb altres persones en qualsevol punt del planeta. Per tant, si el que ens fa mandra per iniciar una activitat és moure’ns de casa, amb un ordinador o un telèfon mòbil ja no hi ha excuses. La xarxa ofereix infinitat de tutorials per aprendre qualsevol cosa que se’ns passi pel cap o fins i tot ens pot inspirar per iniciar un nou hobby.

Els jocs en línia, xats, foros i altres mètodes d’interacció ens donen la possibilitat de compartir en temps real la nostra afició. A més a més de proporcionar companyia virtual.

La recepta per combatre l’avorriment, doncs, és ben senzilla: sobre una base de curiositat posa un polsim de motivació i amaneix-lo amb un bon raig de sorpresa i espontaneïtat. Retira la por. Això proporcionarà frescor al nostre dia a dia i és saludable per al nostre benestar mental. Corregeix amb constància si cal. Si segueixes les indicacions, cap iniciativa es quedarà al calaix dels projectes frustrats.

Etiquetes