Vida

Estàndard

Maternitat subrogada: l’encàrrec de gestar un bebè

Probablement molts de vosaltres no coneixeu el terme maternitat subrogada o simplement teniu una lleu intuïció de quin pot ser el seu significat. Potser us sentiu més segurs amb l’expressió ‘ventre de lloguer’. Tot i no ser exactament el mateix, efectivament, la maternitat subrogada consisteix en què una dona gesta l’embrió d’una parella, previ contracte, renunciant posteriorment a exercir la maternitat. Hi ha diversos tipus de maternitat subrogada així com lleis que la contemplen. A Espanya està prohibida i genera un debat ètic i moral al respecte.

Què és la maternitat subrogada?

La maternitat subrogada és una tècnica de reproducció assistida en la qual intervenen diversos agents. D’una banda, hi ha la parella que desitja tenir un bebè i que per múltiples raons no pot dur a terme un embaràs. Els motius per acudir a aquest tipus de tècnica poden ser des de problemes de fertilitat masculina o femenina, malalties, parelles del mateix sexe o persones soles que volen tenir descendència. Són els anomenats pares intencionals. En la majoria de casos són els que aporten la càrrega genètica. És a dir, es fecunda l’òvul i espermatozou fora de l’úter, mitjançant fecundació in vitro, i posteriorment s’implanta en la mare subrogada, també anomenada gestacional. En altres ocasions, com en les parelles homosexuals o persones soles, els pares intencionals van a bancs de semen o òvuls.

Per aconseguir l’embaràs en la mare subrogada també pot fer-se servir la tècnica de la inseminació artificial. En aquests casos, la mare subrogada aporta el seu òvul i se l’insemina ja sigui amb esperma procedent d’un banc de semen o del pare intencional. Aquesta tècnica s’utilitza poc per evitar la vinculació genètica i emocional de la mare subrogada amb el nadó.

Tipus de subrogació

A més de les diferències en la gestació, hi ha diversos tipus de maternitat subrogada en funció de la relació que s’estableixin entre la mare gestant i els pares intencionals. Si entre ells hi ha un contracte comercial que estipula una recompensa econòmica per gestar el nadó, es parla de maternitat subrogada comercial o lucrativa. Si per contra no hi ha contraprestació monetària s’anomena maternitat subrogada altruista. Tot i això, sempre es contempla una compensació econòmica per les despeses derivades de l’embaràs (visites mèdiques, roba premamà …) i el part.

També hi ha distinció quan la mare gestant és algú aliè a la parella, mare subrogada extrafamiliar, o és una familiar la que accedeix a dur a terme l’embaràs. En aquest cas es parla de mare subrogada familiar.

Debat ètic i moral

La maternitat subrogada és una tècnica de reproducció assistida que genera controvèrsia. Els detractors de la maternitat subrogada argumenten que mitjançant aquesta pràctica es compren nadons i s’explota el cos de la dona. Des de les associacions partidàries de la maternitat subrogada argumenten que, lluny de ser un mercadeig d’éssers humans, aquests nadons són molt desitjats. D’altra banda, neguen contundentment l’explotació femenina ja que és una relació perfectament consentida mitjançant contracte. En relació a aquest punt, els contraris a la maternitat subrogada argumenten que existeixen més mares gestants en els països en desenvolupament o en aquells on les desigualtats socials són més evidents. Els partidaris de la subrogació, en canvi, aporten altres exemples amb contraprestacions econòmiques que ningú titlla d’explotació. És el cas de la recompensa que reben els voluntaris en assajos clínics o els propis donants d’esperma i òvuls.

Posar fi al buit legal

En qualsevol cas, per evitar possibles vulneracions de drets de les persones, els que defensen la maternitat subrogada reclamen que estigui legislada. No hi ha una legislació europea comuna sobre aquest tema pel que cada país estableix les seves pròpies condicions o fins i tot la prohibició d’aquesta pràctica.

A Espanya la maternitat subrogada està prohibida. Això obliga els pares intencionals a buscar solucions a l’estranger. El passat mes de maig el Comitè de Bioètica d’Espanya va presentar un informe “sobre els aspectes ètics i jurídics” en el qual en “garantia de la dona i del nen” va demanar prohibir aquesta pràctica a nivell internacional. Per això exigeix ​​anul·lar els contractes entre pares intencionals i mare gestant així com multar les agències que es dediquen a contactar a ambdues parts.

D’altra banda, les associacions que agrupen pares que han recorregut a la maternitat subrogada recorden que el Tribunal Constitucional no considera delicte anar a l’estranger per realitzar una pràctica mèdica prohibida a Espanya.

La maternitat subrogada no només genera un debat ètic i moral sinó que també comporta implicacions legals, com és el reconeixement com a fills per part dels pares intencionals. Aquest procés es coneix com filiació. A Espanya els contractes de gestació per substitució són nuls de ple dret, és a dir que la filiació correspon als pares biològics. La mare sempre serà la gestant. Només en alguns casos està prevista la filiació amb els pares intencionals en casos de gestació subrogada.

Ja que els nens nascuts mitjançant aquesta tècnica ho han fet a l’estranger el procés de filiació és diferent. El Govern d’Espanya permet inscriure els fills al consolat corresponent. El Comitè de Bioètica, en canvi, demana que la filiació d’aquests nens segueixi el mateix procés que les adopcions o acolliments de menors.

A més d’Espanya, també prohibeixen la maternitat subrogada països com França, Itàlia, Alemanya, Suïssa i Suècia. Per desmotivar els ciutadans d’acudir a la maternitat subrogada, el Govern francès ha legislat per negar la nacionalitat francesa als nens nascuts mitjançant aquesta tècnica.

Subrogació legalitzada

Entre els països que han generat un marc legal per a la maternitat subrogada es troba Regne Unit, Holanda, Portugal, Grècia, Ucraïna, Geòrgia i Bèlgica, a més d’Estats Units, Rússia i el Canadà fora de la Unió Europea. Cada un d’ells contempla diferents punts.

Per exemple, a Bèlgica la mare subrogada no pot aportar els seus òvuls, per tant està prohibida la maternitat subrogada gestacional. A més, estableix que, abans d’acudir a la subrogació, els pares intencionals han d’haver esgotat totes les possibilitats ofertes mitjançant altres tècniques de reproducció assistida.

Rússia només permet que les parelles heterosexuals i dones soles acudir a la maternitat subrogada a diferència del Canadà que la permet per a tots els models de família sempre que sigui una subrogació altruista. Tot i això, la llei canadenca inclou certes restriccions que dificulten trobar gestants.

De la mateixa manera, els preus dels contractes també varien en funció del país. Les sumes varien des dels prop de 43.000 dòlars a Ucraïna als 73.000 d’Estats Units.

Sigui com sigui, la maternitat subrogada cada vegada s’està fent més visible de manera que els països es veuen empesos a contemplar-la en la seva legislació.