Món

Estàndard
Fàcil

Històries que creuen fronteres

Un regalo para Kushbu. Historias que cruzan fronteras aplega nou relats plens de dramatisme. És el periple que els seus protagonistes van haver de patir per arribar fins a Barcelona fugint dels seus respectius països d’origen. Procedents del Nepal, Níger, el Marroc, l’Uzbekistan, l’Índia, el Senegal, l’Afganistan, Colòmbia i Nigèria, han escapat de situacions de misèria, guerra o persecució. Tots ells van decidir posar les seves vides en risc per aspirar a un futur millor a la desitjada Europa. En arribar, però, s’han topat amb unes lleis d’estrangeria excloents i discriminatòries que vulneren els seus drets fonamentals.

Deu il·lustradors han unit la força dels seus traços per retratar aquestes històries vitals, sota el guió de Gabi Martínez. Els dibuixants Tyto Alba, Cristina Bueno, Miguel Gallardo, Martín López Lam, Andrea Lucio, Susanna Martín, Marcos Prior, Sonia Pulido, Manu Ripoll i Sagar fan servir el llenguatge del còmic per explicar els relats. La universalitat de les imatges i el text precís i directe afavoreixen l’apropament de la realitat dels refugiats als més joves.
A banda de la implicació de dibuixants i guionista, Un regalo para Kushbu ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’editorial Astiberri i la producció de la fundació Mescladís i l’associació Al-liquindoi.

Diferents motius, el mateix destí

El diccionari defineix com a refugiat tota aquella “persona que, havent hagut d’abandonar la seva terra per motius polítics o a causa de catàstrofes naturals o d’una guerra, ha estat acollida a un país que no és el seu, sense poder gaudir dels mateixos drets que els autòctons.” Nacions Unides integra en la seva definició més causes de fugida. “Entén per refugiat qualsevol persona que és fora del seu país d’origen o de residència habitual i no hi pot tornar per por de ser perseguit per motius d’ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social, orientació sexual, gènere o opinions polítiques.” Els motius de la fugida dels protagonistes són diversos.

Bubakar era professor de francès a Níger, un país de majoria musulmana. Les tensions religioses entre diferents branques de l’Islam van fer considerar Bubakar com un infidel per ensenyar francès. Les amenaces que patia el van portar a emprendre un dur i llarg viatge per diferents països africans fins arribar a Barcelona.
Camilo Perdomo, colombià de Cali, va néixer dona. Se sentia com un home atrapat en un cos que no el pertanyia i avui reivindica la seva transsexualitat. La relació que tenia amb la neboda de l’alcalde va fer que hagués d’abandonar el seu país.

La història d’amor de la Kushbu és la que dóna títol al llibre. Kushbu Kadkha va fugir del Nepal juntament amb el seu amant, Basanta, perquè la relació no era acceptada per la seva família. Tots dos pertanyien a estrats socials diferents, les anomenades castes, i la societat no permet la unió amb persones d’una casta diferent. Ella, filla d’un destacat membre del partit del Congrés, formava part d’una família acomodada mentre que ell treballava com a llibreter. La Kushbu va ser colpejada i tancada a la seva habitació sense mòbil durant un mes. Finalment, amb la complicitat de la seva mare, va poder fugir amb en Basanta. A Barcelona han celebrat el seu casament.

Aquestes són només tres de les nou històries que conformen el llibre. A banda de recollir les seves vivències vol ser un instrument de denúncia de les situacions que els refugiats han de patir fins a aconseguir regularitzar la seva situació. Fins que això no es produeix, l’accés a una feina és molt complicat amb les conseqüents dificultats econòmiques que això comporta. Malgrat les contrarietats viscudes, els responsables del còmic han volgut destacar el recolzament solidari que els protagonistes han tingut per part de persones o entitats que els ha permès sortir de l’exclusió.

 

Etiquetes