Política i història

Estàndard
Fàcil

La corrupció, un corcó de la democràcia

La democràcia, no és només comptar vots. Hi ha una qüestió que li fa molt mal a la democràcia. I és que, un cop elegits els governants, aquests estiguin més pendents dels seus interessos personals que de les necessitats dels ciutadans. Estem parlant de la corrupció.

La paraula democràcia ve del grec i es pot traduir com ‘govern del poble’ o ‘poder del poble’. Nosaltres l’entenem com un sistema en el qual els ciutadans tenen el dret d’elegir representants que, al seu torn, decideixen qui ha de governar una ciutat, una regió o un país.

Però res no és senzill en aquest món nostre. Hi ha moltes interpretacions de què vol dir i de com s’han d’aplicar aquests sistemes d’elecció de representats polítics. Molts països es presenten com a democràtics, però els ciutadans no poden votar amb llibertat i no es respecten alguns dels seus drets fonamentals.

N’hi ha prou amb votar?

Podríem dir que hi ha democràcies de qualitats diferents. Algunes són més sòlides i justes que d’altres. Un sistema polític no és una democràcia perquè els seus ciutadans voten periòdicament. Amb això, que és imprescindible, no n’hi ha prou. Cal analitzar cada quan es vota, què es vota, amb quina llibertat, quina llei electoral es fa servir, com es controla el treball dels governants…

Depenent de quina llei electoral es fa servir, els mateixos vots, repartits de manera diferent al territori poden traduir-se en diferent nombre d’escons al Parlament.

Hillary Clinton va obtenir quasi tres milions de vots més que Donald Trump en les últimes eleccions presidencials. En canvi, el multimilionari va ser elegit president a causa del peculiar sistema electoral d’aquest país, on, en l’elecció, pesen més els estats en què està dividit que els ciutadans comptats d’un a un.

Què es la corrupció?

La democràcia, per tant, no és només comptar vots. Hi ha una qüestió, però, que li fa molt més mal. I és que, un cop elegits els governants, aquests estiguin més pendents dels seus negocis o la seva butxaca i els seus interessos personals que de les necessitats dels ciutadans als quals deuen els seus càrrecs. Estem parlant de la corrupció.

Molts ciutadans estan disposats a acceptar les moltes imperfeccions que té la democràcia, però la corrupció els desanima extraordinàriament. És molt trist veure com les persones a les quals has votat perquè organitzin la ciutat o la comunitat de la forma que creus més justa es dediquen a enriquir-se aprofitant-se del càrrec que han obtingut gràcies al teu vot. I si aquesta corrupció no és castigada judicialment o políticament, la sensació de frustració és absoluta.

Es pot mesurar la corrupció?

L’associació Transparency International elabora un llistat de països en funció del grau de corrupció que hi detecten un grup d’analistes. Segons aquesta classificació, Dinamarca és el país amb menys corrupció i Somàlia és on n’hi ha més.

De corrupció n’hi ha pràcticament a tot arreu. Allà on hi ha diners en joc sovint hi ha qui intenta aconseguir-ne saltant-se les lleis vigents. També quan els diners són públics; és a dir, de tots. La qualitat d’una democràcia es mesura per la capacitat que té de posar a ratlla els corruptes. Que els països del Tercer Món ocupin els llocs de la cua de la classificació de Transparency Internacional és culpa dels seus dirigents, no dels seus ciutadans.

La trampa dels diners

La corrupció afecta també els països rics i les organitzacions internacionals més poderoses. Moltes empreses i bancs molt potents recorren a corrompre governants per obtenir beneficis. Polítics de tots els colors cauen en la trampa de la corrupció. Una trampa que consisteix a concedir avantatges o contractar aquestes entitats a canvi de diners que van a parar a aquests governants o els seus partits polítics.

Que la corrupció s’infiltri en els nivells més alts de les administracions públiques és greu. I que les persones corruptes no siguin penalitzades adequadament és gravíssim.

Res fa més mal a la democràcia que s’escampi la convicció que una elit corrupte la dirigeix de forma impune. La corrupció és un corcó que es menja la democràcia. Si no se l’elimina a temps pot fer-la caure a trossos.

Les regles del joc

La corrupció política representa un trencament de les regles del joc. Si un partit aconsegueix més diners per finançar les seves campanyes electorals, surt amb avantatge. Tindrà moltes més possibilitats d’arribar als electors, i per tant, de derrotar als seus rivals que han actuat de forma ètica i tenen menys diners. Precisament, ara sabem que partits que han estat molts anys al poder van practicar una corrupció sistèmica que els hi va reportat molts milions d’euros. I la primera pregunta que ens podem fer és si sense aquestes trampes haguessin aconseguit els mateixos èxits electorals. La segona gran pregunta és per què quan ja es coneix que un partit ha estat corrupte, molts ciutadans els hi  segueixen confiant el seu vot? La resposta mereix encetar un debat profund que la societat espanyola encara té pendent.   

Comprova els teus coneixements!

Què vol dir democràcia?

Quin és el país amb més corrupció?

Què és la corrupció?

Ànims, has completat un 0%