Societat

Estàndard
Fàcil

“No m’agrada que la meva mare publiqui fotos meves a les xarxes socials”

Milers de pares en el món publiquen fotos dels seus fills, menors d'edat, en els seus perfils de xarxes socials.

Lucy, una nena de 10 anys del Regne Unit, deia als investigadors de l’informe Life in ‘likes’. Children ‘s Commissioner report into social mèdia use among 8-12 year olds, que no se sentia bé quan els seus pares compartien fotos seves a les xarxes socials. “La meva mare només diu ‘dóna’m una foto’, però a mi no m’agrada que les publiqui a les xarxes”. L’Helen, de 8 anys, relata també una història similar a l’informe: “La meva mare va compartir una foto meva amb un hàmster al cap i això va ser molt vergonyós per a mi. Estava gairebé nua! Encara sort que almenys tenia una tovallola”.

La Lucy i la Helen no són casos aïllats. Milers de pares en el món publiquen fotos dels seus fills, menors d’edat, en els seus perfils de xarxes socials. Potser no recordin la poca gràcia que els feia que els seus propis pares mostressin les fotos d’ells mateixos als seus familiars o fins i tot als seus amics. Tampoc estic segur que els pares que publiquen les fotos preguntin als seus fills si els sembla bé que les fotos siguin compartides en les seves xarxes i que siguin vistes per centenars o milers d’usuaris. Hi ha molts casos en què els mateixos nens o nenes, en ser tan petits, no podrien ni tan sols reclamar.

L’estudi realitzat al Regne Unit, que compta amb diferents oficines que vetllen pels drets i la protecció dels nens i que promociona l’alfabetització mediàtica crítica, revela diverses realitats inadvertides. La primera té a veure amb la protecció dels nens a l’exposició mediàtica. La segona, amb l’imaginari que concep a les xarxes socials com un espai segur per a la publicació d’imatges infantils. La tercera, amb la creació d’una necessitat d’exposició mediàtica dels nens a les xarxes. La vida traduïda a “M’agrades”.

A la tele no, a les xarxes sí

L’exposició mediàtica dels nens està àmpliament regulada. En totes les escoles de periodisme s’ensenya que la Llei General de Comunicació Audiovisual espanyola protegeix els menors d’edat. La seva imatge i la seva veu no poden ser utilitzades sense el seu consentiment o el dels seus representants legals. A més, la Llei Orgànica 1/1996 de Protecció Jurídica del Menor prohibeix expressament la “difusió de dades o imatges referits a menors d’edat en els mitjans de comunicació quan sigui contrari al seu interès, fins i tot quan consti el consentiment del menor”.

L’article 4 de la llei orgànica també indica que “els menors tenen dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. Aquest dret comprèn també la inviolabilitat del domicili familiar i de la correspondència, així com del secret de les comunicacions “. El text normatiu indica, així mateix, que “la difusió d’informació o la utilització d’imatges o nom dels menors en els mitjans de comunicació que puguin implicar una intromissió il·legítima en la seva intimitat, honra o reputació, o que sigui contrària als seus interessos, determinarà la intervenció del Ministeri Fiscal “. Finalment, la Llei de protecció al menor és clara en assenyalar que “es considera intromissió il·legítima en el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar ia la pròpia imatge del menor, qualsevol utilització de la seva imatge o el seu nom en els mitjans de comunicació que pugui implicar menyscapte de la seva honra o reputació, o que sigui contrària als seus interessos fins i tot si consta el consentiment del menor o dels seus representants legals “.

Resulta sorprenent que, si una llei s’aplica per a la difusió de la imatge d’un menor d’edat en un mitjà de comunicació com la televisió, la premsa escrita o la ràdio -i que hi hagi sancions per als emissores-, no passi el mateix amb les xarxes socials quan el seu potencial de difusió pot superar els índexs d’audiència de qualsevol mitjà de comunicació tradicional. Mentre que en el primer cas hi ha una responsabilitat dels mitjans, i per això compten -de moment- amb un equip editorial que prepara i revisa les publicacions i amb periodistes que coneixen la legislació i desenvolupen un treball professional amb la informació, en el segon cas els responsables de cada publicació són els usuaris. En aquest cas, els pares.

L’exposició mediàtica dels nens és una activitat regulada per la llei. No es tracta que les nenes no puguin sortir a la televisió o a les xarxes. Es tracta que la mateixa llei protegeix els nens i nenes de l’ecosistema mediàtic que envolta la producció d’informació i entreteniment. L’ordenament sap que els diferents canals comercials privilegien els continguts comercials als objectius educatius i culturals en tots els mitjans de comunicació, incloses les xarxes socials. Perquè sí, les xarxes socials són mitjans de comunicació perquè difonen i promouen la informació pública, no privada. La diferència és que mentre els mitjans tradicionals són produïts per professionals de la informació, les xarxes socials es nodreixen de continguts produïts pels usuaris, que, majoritàriament, no són professionals de la informació. Però tendim a pensar que la xarxa social és un espai privat -o propi-, protegit i en el qual no tenim cap responsabilitat com a usuaris individuals.

Tampoc com a pare si, com en el cas de Lucy i Helen, es posa en perill la seva imatge, les seves dades personals i la seva identitat violant la seva intimitat com a nenes. Nens i nenes que tots els adults hem de protegir.

Nous mitjans, noves amenaces

Segons l’estudi del Comissionat britànic per a la infància, un terç dels usuaris d’internet té menys de 18 anys, i tres de cada quatre nens entre els 8 i els 12 anys tenen perfils propis a les xarxes socials -algú ha de permetre-ho a casa, o fins i tot ajudar-los o promoure’ls, perquè les condicions d’accés a les plataformes del social mèdia exigeixen una edat mínima de 13 anys per inscriure’s.

Publicar les fotos de les nenes i nens a internet, així com la seva identitat relacionada a certes dades personals -també protegits per nombroses lleis de protecció de dades- fa vulnerables als menors. Tal com es descriu en l’informe “Protecció de dades”, elaborat per Unicef ​​Argentina, “la majoria dels nens, nenes i adolescents (i gran part de les seves mares, pares i cuidadors) no estan al corrent dels possibles riscos que existeixen en compartir dades personals a internet. Molts tampoc saben que aquestes dades són de la seva propietat i que tenen dret a exigir que no es difonguin, a rectificar-les o a no compartir-les amb tercers “.

L’exposició de la imatge i de les dades personals dels nens a les xarxes socials permet, per exemple, la realització de pràctiques socialment censurades com l’assetjament escolar (bullying) o fins i tot l’inici de la comissió de delictes com la captació de nens en línia (grooming), un procés pel qual un individu, per mitjà d’internet, tracta de guanyar-se l’amistat d’un menor d’edat amb fins sexuals. D’acord amb la publicació “La seguretat dels nens en línia. Reptes i estratègies mundials “, realitzat pel Centre d’Investigacions Innocenti d’Unicef,” les zones del ciberespai que permeten als delinqüents sexuals captar o manipular a les possibles víctimes inclouen les sales de xat, els llocs de xarxes socials i la missatgeria instantània ” .

El normal és que els pares tinguin cura als seus nens i nenes dels possibles perills que hi ha a l’entorn quan surten al carrer. Resulta curiós que ells, els adults, no reconeguin els perills que hi ha a internet i particularment en les xarxes socials per als seus mateixos fills. Els nous reptes tecnològics exigeixen una preparació adulta dels pares i, sobretot, una lectura crítica de les mateixes xarxes per part d’ells. Sobretot si són els usuaris i no un equip editorial responsable, els que publiquen el contingut de les xarxes. Ningú és més responsable que els pares pel contingut que ells mateixos publiquen dels seus propis fills. També sobre l’edat en què s’inicien en l’ús de les xarxes.

Mediatizats del tot? Píndola blava, píndola vermella

Un estudi publicat al desembre de 2017 per la Revista Informação & Sociedade: Estudos, realitzat per investigadors del Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona en què van participar més de 1000 estudiants de periodisme de 17 països d’Iberoamèrica, demostrava que la segona motivació principal per crear un perfil a les xarxes és la moda o l’estatus social que poden atorgar les plataformes associades al social mèdia.

En la mateixa línia, la investigació realitzada al Regne Unit demostrava que els nens i nenes eren conscients que a la xarxa social havien de mantenir-se fidels a si mateixes. No obstant això, les nenes es preocupaven sobretot per veure “guapes” i els nens per sentir-se “guai” i per fer servir la roba adequada per a això. Alhora, els nens que van participar en l’estudi asseguraven que les xarxes socials els permetien mantenir una aparença que era molt important per sentir l’aprovació social i per buscar la seva pròpia identitat -una curiosa contradicció que es manifesta, sobretot, quan el nen comença la secundària-.

Sembla com si l’ecosistema mediàtic obligués als nens a prendre la píndola blava -assumir el món virtual, com il·lusió- i a condemnar el món de la infantesa sota les realitats físiques i emocionals del seu propi creixement -la píndola vermella-. Però si les nenes són objecte d’una publicació constant per part dels seus pares en les xarxes socials, gairebé des que neixen, el que pot passar és que tinguin una experiència traumàtica quan no puguin estar-hi. No es tracta d’una distòpia. Així ho han demostrat experiments en els quals es demana joves que convisquin 24 hores de les seves vides sense cap exposició mediàtica. Alguns d’ells fins i tot van veure la mort a l’aguait i no van ser capaços d’acabar l’experiment ‘de 24 hores!

Els nens, segons l’informe, van confessar que se sentien a gust quan rebien els “Likes” dels seus amics a les seves xarxes. Alguns nens de 11 i 12 anys van presentar signes de dependència als propis “M’agrada” i van admetre l’ús de tècniques i estratègies per garantir un alt nombre de “Likes” en les seves publicacions. Els investigadors, que van realitzar grups de discussió amb els nens, ressalten que alguns d’ells comencen a veure les seves activitats fora de línia d’acord al seu potencial de ser socialment compartides en les seves xarxes socials.

Les xarxes socials fan creure als seus usuaris, nens i pares inclosos, que la possibilitat de ser una celebritat mediàtica està a l’abast d’un clic. Hi ha casos que els donen la raó i elles, les xarxes, impulsen als usuaris a comportar-se com a tals. Val la pena portar els nens a aquest extrem? Què és el que ens porta a voler ser una celebritat mediàtica? Viure des que es neix en la realitat virtualitzada de les xarxes -encara que realment sense virtuts- pot arribar a tenir dos tipus de conseqüències per als nens que avui, per la seva curta edat, no poden decidir si volen o no que els seus pares publiquin fotos i dades seves a la xarxa.

En el primer cas, com es desprèn de l’informe i de diferents estudis d’ús de les xarxes socials, els nens assumeixen que la seva realitat passa per estar a les xarxes. Si deixen d’estar-hi, simplement no existeixen. Desapareixen virtual i físicament. Queden aïllats del que passa en els seus cercles més propers. En el segon cas, potser amb la píndola vermella, veuran la seva vida tan mediatitzada que condemnaran de diferents formes als seus pares. L’aspecte traumàtic, en aquest cas, és veure la seva vida infantil o adolescent publicada a la xarxa i a l’abast de qualsevol usuari. El relat d’Elsa, de 8 anys, en l’informe del Regne Unit, resulta evident: “Una vegada que estava cantant a la dutxa mare va amagar la càmera i va fingir que necessitava el bany, després pressionar el botó de gravació i va començar a gravar-” .

Nens YouTubers?

Alguns nens desenvolupen noves aspiracions que les xarxes socials converteixen en realitat. Sense esperar a ser adults poden viure el futur com nens. Copien models d’èxit viral i imiten estètiques, estils, produccions. En un ràpid anàlisi per l’aventura transmèdia -el relat audiovisual que continua en altres mitjans diferents al principal- del programa Màster Xef Junior 5 que va culminar al gener de 2018, pot trobar-se que tots els participants del programa tenen comptes a Twitter -tot i que molts d’ells són menors de 13 anys- amb el missatge que són comptes “supervisades pels pares” dels nens. Alguns d’ells arriben als 3.000 seguidors a Twitter, promocionen en les seves xarxes productes comercials i copien models bàsics de les tendències més mediatitzades. Algunes d’elles fins i tot es defineixen a si mateixes amb el hashtag #MiniFashionBlogger.

Els nens de Màster Xef Junior aprofiten el filó mediàtic. Uns quants són ara YouTubers i arriben als 10.000 o 15.000 seguidors en els seus respectius canals. Una “mini YouTuber”, en el seu canal, diu que presentarà algunes joguines i en un dels seus vídeos, amb més de 12.000 visualitzacions, parla dels sis banyadors -per descomptat, de diferents dissenyadors- que s’ha dut per les seves vacances d’estiu de 2017.

Els seus comptes a Instagram arriben gairebé als 60.000 seguidors i l’observació de la interacció que generen en alguns dels perfils, com també es veu en els comentaris dels seus vídeos a YouTube, permet apreciar els riscos a què s’exposen. Insults, burles, comandes d’informació personal, ironies sobre el seu cos, declaracions d’amor, peticions res acords a les seves edats, llenguatge ofensiu …

També aquests comptes estan, la majoria, supervisats pels pares.

Algú pot supervisar als pares?

Etiquetes

Comprova els teus coneixements!

La publicació d’informació de menors a la xarxa permet

Els menors volen tenir perfil a les xarxes socials

Quina és l’edat mínima legal per administrar legalment els comptes de xarxes socials?

Ànims, has completat un 0%