Món

Estàndard
Fàcil

Els nens són les majors víctimes de la guerra a Síria i l’ Iraq

Les majors víctimes a les guerres no són soldats. Des de la Segona Guerra Mundial són els civils en els seus propis pobles i ciutats, que són bombardejats des de l'aire.

la En un país en guerra, quan veus a un pare o una mare agafar al seu nen en braços, besar-lo, tot allò dolent desapareix. Desapareix la por, desapareix la fam, desapareix la inquietud pel què passarà demà. “El nen representa la pau”, ens va dir una vegada un pare. Per això, un nen mort o ferit greument és com la fi del món.

El món s’ha acabat moltes vegades a Síria. Han mort prop de 20.000 nens des del començament de la guerra, fa set anys. El 2017 va ser el pitjor: 910 nens, un 50% més que l’any anterior. I només el mes passat, febrer, van morir més de 300, segons la Xarxa Síria per als Drets Humans. La majoria no van morir sols, van morir amb les seves famílies i en les seves cases, o fins i tot quan estaven a l’escola.

En un dels casos més greus coneguts, avions de la coalició organitzada per Estats Units contra els terroristes de l’Estat Islàmic van bombardejar la nit del 20 de març de 2017 una escola a la ciutat de Raqqa on es refugiaven més de 200 persones creient que es trobaven en un lloc segur. Van morir 150. Entre els supervivents hi havia quatre dones i sis nens, el més petit d’ells, de deu mesos.

 Les majors víctimes en les guerres no són soldats que cauen al camp de batalla. Des de la Segona Guerra Mundial són els civils en els seus propis pobles i ciutats, que són bombardejats des de l’aire i per l’artilleria. Com a mínim 357 milions de nens viuen avui en el que es diu “zones de conflicte”, països o regions afectades per guerres o violència. I des de l’any 2010 el nombre de nens morts i mutilats ha augmentat gairebé un 300%.

Tot això passa perquè les lleis de la guerra no es respecten. No és que mai es respectessin massa. L’Institut d’Investigació de la Pau d’Oslo (Noruega) creu que els governs, els exèrcits i els grups armats actuen cada vegada amb més indiferència i no es preocupen en absolut de protegir els nens o d’evitar que siguin víctimes d’atacs directes. Al contrari, es bombardegen escoles i hospitals, no es fan esforços perquè els nens siguin portats a zones segures o almenys rebin aliments i medicines, i es planten mines i explosius que causen morts i mutilacions fins i tot en moments en què no hi ha combats . A Síria, 3,3 milions de nens estan exposats a les mines i als projectils d’artilleria que no van arribar a explotar i han quedat escampats, convertits en bombes a l’espera que algú les toqui.

Les conseqüències d’una guerra per als nens són moltes, són molt greus i duren anys. Durant la batalla està la por, la fam molt sovint, el perill de ser segrestats o reclutats a la força per convertir-los en nens soldat, en espies o en missatgers al servei d’un grup armat, fins i tot en objecte sexual.

Quan les famílies tenen la possibilitat de fugir, canviant de ciutat o sortint del país, l’única millora en les seves vides és el fet d’escapar de les bombes. Tota la resta són pèrdues. I com més nombrosos són els refugiats -en un país veí- o el que es diu “desplaçats interns”, és a dir, refugiats dins del seu propi país que es veuen obligats a anar d’un lloc a un altre, pitjors són les seves condicions de vida.

Hi ha 5,6 milions de refugiats de Síria repartits per Turquia, l’Iraq, Jordània, el Líban, Egipte i el nord d’Àfrica. Una quantitat semblant, més de cinc milions, són desplaçats interns, tan necessitats d’ajuda humanitària com els altres o, sovint, més.

Tant per als nens refugiats com per als desplaçats o els que segueixen vivint en zones de guerra anar a l’escola s’ha convertit en un luxe. Potser els que tenen més sort són els que han pogut sortir de Síria, però tot i així Unicef ​​– l’agència de Nacions Unides per a la infància- creu que prop de més d’un milió de nens refugiats no poden anar a l’escola. Al cap de set anys de guerra, tota una generació està en perill de quedar-se sense educació primària. En el millor dels casos, aquesta serà molt insuficient.

En els camps de refugiats no hi ha molt a fer. En general, els refugiats en els països d’acollida no tenen dret a treballar, i això dóna l’oportunitat a gent sense escrúpols per donar feina a nens perquè el que se’ls paga és molt menys del que cobrarien els adults. D’aquesta manera, el nen acaba sent el que porta el pa a la tenda de campanya de la família refugiada…

Les nenes afronten una cosa encara pitjor: els matrimonis forçats. Per pura supervivència de la família i, sobretot, de dones vídues o els marits estan detinguts o han intentat emigrar a Europa per buscar feina, moltes noies són obligades a casar-se, sent menors d’edat, amb homes adults. Una advocada jordana, Samar Muhareb, ens explicava com fa dos anys els matrimonis augmentaven en els camps de refugiats de Jordània i Líban. Per exemple, en 20 casaments en un dia en el camp jordà de Zaatari (habitat per més de 80.000 persones), la meitat eren noies entre els 15 i els 18 anys i l’altra meitat, menors de 15 anys. La intenció en casar a les nenes és doble: tenir una boca menys que alimentar a casa i la possibilitat de rebre ajuda del nuvi i de la seva família.

Per això, si els nens en general són les víctimes principals de la guerra, les nenes ho són encara més.

La vida als camps de refugiats, sobretot en els primers mesos, quan fa poc que s’han instal·lat, estan desorganitzats i falta de tot -medicines, aliments, metges i personal sanitari-, pot ser com una continuació de la guerra només que sense bombes i trets.

En el camp de refugiats de Ain Issa, a la província siriana de Raqqa, Mustafa Abu Hef ens explicava com el seu tercer fill, Abdul Hila, de set anys, havia mort el 26 d’octubre de 2017 per falta d’atenció mèdica. El senyor Mustafa, la seva dona i els seus quatre fills havien fugit de la ciutat i s’havien refugiat en aquest camp -en el qual conviuen unes 25.000 persones, en tendes, amb lavabos i dutxes comunitaris- després que 46 dels seus familiars que s’havien amagat en un soterrani morissin en un atac aeri. Segons explicava el pare, una nit Abdul Hila es va despertar plorant, dient que li feia mal l’estómac i la gola. Un metge i un infermer del camp no li van donar importància, assegurava Mustafa. Una hora més tard, el nen havia mort.

Per què va morir Abdul Hila? És molt difícil de saber. Però el pare del petit buscava una explicació i buscava culpables: per a ell, algú havia de ser el responsable de la mort del seu fill.

Les persones que han estat víctimes de la guerra solen patir ansietat, depressió, estrès… Tenen la sensació (i de fet és una cosa molt real) que ha desaparegut no només tot el que tenien a la vida sinó a més tot el que cal per reconstruir-la. Com l’ésser humà té la tendència natural a resistir, i a més el fet de tenir fills obliga a ser fort pel bé de la família, aquest sofriment s’acaba manifestant en forma de dolors físics o malalties, segons han comprovat els metges.

En els nens, sobretot en els més petits, els efectes de la guerra triguen un temps a mostrar-se, diuen els psicòlegs. Els costa expressar el que senten. El primer que apareix és que es fan pipí al llit. Això i la por; por als avions i als homes amb armes. El pitjor, diu una psicòloga de Metges Sense Fronteres, és que “aprenen a no plorar”. Si veuen que els seus pares, que els adults, es contenen i no ploren, ells tampoc ho fan.

Un ambient de violència durant llargs anys té enormes conseqüències per als nens, com ha passat a l’Iraq, tan castigat per la guerra com Síria. Segons Unicef, l’Iraq era el millor país a l’Orient Mitjà per a la infància en temps del dictador Saddam Hussein, i l’any 2011 hauria complert els Objectius del Mil·lenni marcats per les Nacions Unides pel que fa a escolarització, descens de la mortalitat infantil (en nens menors de cinc anys), accés a l’aigua potable, etc … Però les sancions internacionals després de la primera guerra del Golf (1991), que van portar a la població iraquiana a la ruïna; la invasió dels Estats Units el 2003, la guerra civil entre 2006 i 2007, més l’ocupació de ciutats per l’organització anomenada Estat Islàmic el 2014 i la guerra per expulsar-los que va venir després han acabat amb totes les esperances. A més, la guerra a Síria també ha afectat els iraquians, ja que fins a 250.000 refugiats sirians van creuar la frontera.

Nacions Unides calculava fa sis mesos que el nombre de nens necessitats d’ajuda urgent a l’Iraq era de més de cinc milions i que en tot el país els nens van ser testimonis d'”autèntics horrors i d’una violència inimaginable” en “una de les guerres més brutals en la història recent “, la guerra contra Estat Islàmic.

Els jihadistes d’Estat Islàmic van imposar les seves lleis, tremendament repressives. Van tancar les escoles i van crear les seves pròpies, que van estar basades en una cultura de la violència i el fanatisme religiós. Seguir donant classes normals en escoles secretes en cases particulars es va convertir en una cosa molt perillosa.

Com a part de la seva educació, s’obligava els nens a assistir a les execucions públiques de persones acusades de delictes. De vegades els seus mestres eren assassinats. Al juny de 2015, Nacions Unides va saber que més de 800 nens entre els 9 i els 15 anys de la ciutat iraquiana de Mossul i els seus voltants havien estat segrestats i portats a centres d’adoctrinament i a camps d’entrenament militar. Els jihadistes van imposar càstigs terribles als nens, les fuetades eren el més suau…

Si tenim ben en compte el que ha passat a l’Iraq i Síria en els últims tres o quatre anys podrem entendre els efectes més terribles. S’han trobat casos de violència en nens de cinc anys amb els seus germans més petits i, molt habitualment, desobediència dels pares.

Les famílies no van tenir més remei que acceptar les noves regles dels jihadistes -i de fet les noves regles de vida que imposa la guerra- per protegir els fills. El que abans estava bé, amb l’Estat Islàmic estava malament, i a l’inrevés. D’aquesta manera es va acabar amb l’autoritat dels pares i mestres. Ara que Estat Islàmic ha estat derrotat, toca canviar una altra vegada i fer veure als nens el que de veritat és bo i el que no, i aquesta és una de les grans preocupacions per als joves activistes de la societat civil a l’Iraq i Síria, on precisament falten psicòlegs que puguin ajudar: com fer per començar de nou?

 

 

                                                                                              il·lustració: Pol Rius

Comprova els teus coneixements!

Quan va començar la Guerra de Síria?

En quin grup de persones hi ha més víctimes?

Què és un desplaçat intern?

Ànims, has completat un 0%