Societat

Estàndard
Fàcil

Generació Y, els primers joves que viuran pitjor que els seus pares

Diversos estudis aporten dades que evidencien que els joves nascuts entre 1981 i 1996 ho tenen més difícil. Les dificultats en accedir al mercat de treball i el preu de l'habitatge fa que tinguin menys recursos

Els joves nascuts entre 1981 i 1996 són coneguts com a ‘mil·lenials’, o també com a Generació Y. Van ser nens o adolescents en el canvi de mil·lenni (any 2000), d’aquí ve el seu nom. I van experimentar de forma intensa els grans canvis provocats per Internet. Formen la primera generació que, probablement, viurà pitjor que els seus pares. Fins ara el progrés econòmic feia que els fills sempre aconseguissin més qualitat de vida que els pares. Però aquesta regla s’ha trencat.


Un estudi diu que tant els joves espanyols, com els europeus i dels Estats Units, tenen pitjors expectatives de futur que les generacions precedents. La causa és la gran crisis que va esclatar l’any 2007, quan els tocava accedir als llocs de treball. Els seus pares van néixer entre els anys 1946 i 1965 i formen part del baby boom (molts naixements en pocs anys) que es va produir després que Espanya es recuperés de la seva Guerra Civil (1936-1939).

 

Després va venir la Generació X, dels nascuts entre l’any 1965 i 1980. Les dues generacions van progressar i van aconseguir més benestar que els pares i avis. Vosaltres ja sou d’una nova generació. Comença a rebre el nom de Generació Z, o ‘centennials’. Sou els nascuts des del 1994 fins al 2010. I encara és aviat per saber quines són les vostres expectatives de futur. Per tant, tornem als mil·lenials.

 

Els mil·lenials van néixer en un país més pròsper que els seus pares, però van rebre de ple l’impacte de la globalització, de la gran recessió, les tensions fiscals generades per l’augment de l’esperança de vida i del manteniment de l’Estat de Benestar, i la pressió de l’augment desmesurat del preu de l’habitatge (propietat o lloguer)

 

La taxa d’atur a Espanya dels joves de la Generació Y és del 26%. En canvi la dels joves de la generació prèvia (la X), quan tenien la mateixa edat, era força menor, del 17%, segons dades reflectides en un estudi de CaixaBank Research utilitzant estadístiques d’Eurostat. L’àrea de recerca i anàlisi econòmica de l’entitat financera acaba de publicar una investigació sobre la Generació Y i la seva relació amb la feina i amb l’habitatge.

 

Les diferències fonamentals no rauen només, apunta Anna Campos, una de les autores de l’informe, “en la dificultat de trobar una feina. Si no, en les condicions d’aquesta feina. Amb més contractes temporals i a temps parcial, dels que tenien la generació anterior, en especial a Espanya, a Itàlia i a Portugal”. Una altra conclusió a la qual s’arriba en l’informe és que “trobar feina més tard té uns efectes negatius en els salaris que poden durar uns 10 anys”.

 

L’estudi recorda que els joves de la Generació Y són gent molt formada i capaç d’aportar valor al mercat laboral. Són persones que aprecien qüestions com la conciliació de la feina amb la vida personal i uns salaris competitius, i “estan preparats per treballar amb l’última tecnologia i per rebre formació. Valoren la proximitat amb els caps i un feedback regular, i un ambient de feina col·laboratiu i flexible”.

 


El problema de l’habitatge

 

Les dificultats en l’entrada al mercat laboral té conseqüències que es paguen durant molts anys. La principal és la dificultat d’accedir a un habitatge. Així, aquests joves, especialment entre els 25 i els 29 anys, han optat majoritàriament per al lloguer. Concretament, el 55% dels que s’han emancipat ho han fet amb aquesta modalitat.

En l’apartat on s’analitza la situació financera dels mil·lennistes, s’afirma que “les diferències generacionals són molt significatives: als Estats Units, els joves entre 25 i 34 anys són una tercera part més pobres que els de la Generació X a la mateixa franja d’edat”. A Espanya, la diferència encara és més gran, segons les autores d’aquest capítol, Judit Montoriol i Cristina Farràs, que expliquen que “en el cas dels mil·lennistes, la riquesa neta mitjana és només d’un 5% de la que acumulaven els joves X quan tenien la mateixa edat.”

La causa d’això, apunten Montoriol i Farràs, és, en primer lloc, haver comprat pis o no; i en segon terme “l’elevat endeutament no hipotecari”, vinculat bàsicament al consum. A més a més, les despeses bancàries d’aquest deute suposa un percentatge sobre els ingressos de la llar molt superior al que els significava a la Generació X.


Comparant les xifres entre els Estats Units i Espanya, a la Generació X, el tant per cent dels joves que tenien habitatge en propietat és molt més elevat que en el cas dels mil·lennistes. I els d’aquesta generació que aconsegueixen comprar l’habitatge “tenen poc més de la meitat de la riquesa neta que van aconseguir els seus predecessors”. La decisió de comprar un habitatge i l’evolució del seu preu, per tant, tenen un efecte considerable en el procés d’acumulació de riquesa al llarg del cicle vital.
La desfavorable conjuntura financera dels mil·lennistes, causada principalment per la crisi econòmica, “els posa en una pitjor situació de partida per poder afrontar els reptes de futur, el més rellevant dels quals és la jubilació”, sostenen Montoriol i Farràs.


L’informe conclou que mentre en els països rics (Estats Units, França, Bèlgica, Regne Unit, Espanya, Itàlia, Alemanya, Espanya…) la Generació Y viurà pitjor que els seus pares, en els països en vies de desenvolupament sí que tindran una vida millor que la dels seus progenitors. La segona conclusió és tant o més significativa: Espanya és el país en què més ha retrocedit l’evolució dels ingressos intergeneracionals dels nou països analitzats (Noruega, Regne Unit, Finlàndia, Dinamarca, EUA, Alemanya, Itàlia, Grècia i Espanya). Els joves espanyols han patit una notable involució de renda, no només comparable amb el grup d’edat anterior (Generació X) sinó fins i tot dins del seu propi grup: la renda mitjana dels mil·lennials que han arribat a la trentena és un 8% més alta de la dels que estan en l’inici de la vintena. El retrocés és, doncs, creixent.

 

Il·lustració: Pol Rius

Etiquetes

Comprova els teus coneixements!

Són coneguts com mil·lennials o Generació Y

Diversos estudis reflecteixen que els joves de la generació Y

Quines són les diferències més significatives entre la Generació Y i la generació anterior (X)

Ànims, has completat un 0%