Societat

Estàndard

La bretxa entre rics i pobres 
creix al món i a Espanya

Oxfam Intermón explica en un informe com la desigualtat s'imposa a la igualtat d'oportunitats. L'anomenat 'ascensor social' ha deixat de funcionar o, fins i tot, descendeix

Una de cada sis famílies de classe mitjana va caure en la pobresa durant la crisi i encara no ha sortit d’ella. Aquesta és una de les conclusions de l’informe Desigualtat 1- igualtat d’oportunitats 0. La immobilitat social i la condemna de la pobresa, de l’ONG Oxfam Intermón, que aprofundeix en les causes de la desigualtat social.

Alhora, aquesta organització ha presentat l’estudi anual. Benestar públic o benefici privat? sobre l’estat de la riquesa en el món en què denuncien “repartiment cada vegada més desigual del creixement econòmic” en els diferents països del món.

Entre les dades llançades per l’informe anual destaquen que en l’últim any la fortuna dels mil milionaris ha crescut en un 12%, fet que suposa 2.500 milions de dòlars diaris més a les butxaques d’aquesta petita elit. L’altra cara de la moneda és la meitat més pobra de la població, 3.800 milions de persones, la riquesa es va reduir en un 11%.

A més, denuncien les enormes pèrdues que suposa l’evasió d’impostos de les grans empreses i fortunes: els països més pobres del globus perden 170.000 milions d’euros per culpa de les trampes fiscals que realitzen les grans corporacions.

En el cas del nostre país, Oxfam destaca el bloqueig de l’anomenat ascensor social. “A Espanya, la pobresa i la riquesa s’hereten: si neixes en una família de renda alta, guanyaràs un 40% més que si pertanys a un nucli familiar amb renda baixa”, expliquen. Això també es tradueix en diferències en l’esperança de vida: les persones de barris de renda baixa a Madrid o Barcelona poden arribar a viure entre 7 i 11 anys menys que aquelles que viuen en barris de major renda.

Segons denuncien en l’estudi, Espanya compta amb un “sistema de protecció social ineficaç, que no garanteixen una vida digna a les persones més vulnerables” el que provoca que el 13% de les persones treballadores visquin per sota del llindar de la pobresa.

Bretxa de gènere

La precarietat i la desigualtat s’acarnissa especialment amb les dones i nenes. Els homes són els que controlen un 50% més de riquesa que en tot el món, a més del 86% de les grans empreses, el que provoca que les baixades dels tipus impositius en l’impost sobre la riquesa beneficiïn principalment al gènere masculí.

Oxfam Intermón assegura que “si una única empresa s’encarregués de realitzar el treball de cures no remunerat que duen a terme les dones de tot el món, la seva facturació anual pujaria a 10 bilions de dòlars, 43 vegades més que la d’Apple, la major empresa del món”.

Destaquen que la desinversió social perjudica més a les dones en situació de pobresa. A Espanya, el 70,8% de les persones amb un contracte parcial no desitjat són dones. A més, una de cada dues dones denuncia que la maternitat ha frenat la seva carrera professional.

Peticions al Govern

“Atès l’impacte social i econòmic de la desigualtat, la reducció de la mateixa hauria de ser un objectiu prioritari de qualsevol projecte polític i tenir un lloc rellevant en les primeres pàgines dels programes electorals. El Govern d’Espanya ha adquirit una sèrie de compromisos internacionals en signar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per la qual cosa demanem el seu compliment de manera urgent”, assenyala el director general d’Oxfam Intermón, José María Vera.

Per a l’organització és fonamental que els salaris recuperin el pes que tenien sobre el PIB (Producte Interior Brut) abans de l’esclat de la crisi, a més de dotar de més fons el sistema de protecció social: “invertim 5,4 punts de PIB menys que la mitjana UE”, asseguren.

Liliana Marcos, responsable de Polítiques Públiques i desigualtat, creu que “el Govern actual ha pres decisions clares per reduir la desigualtat”, encara que assegura que aquestes no són suficients. “Crida l’atenció que el PSOE estant a l’oposició reclamés més fons per a l’ajuda al desenvolupament i que l’augment en aquests Pressupostos Generals hagi estat només de 40 milions d’euros”, ha denunciat Marcos, que destaca el sentit positiu d’altres partides pressupostàries.

Amb l’objectiu d’augmentar les arques públiques, des de OI reclamen lluitar contra l’evasió fiscal i els paradisos fiscals. “Espanya té una pressió fiscal 6,9 punts inferior a la mitjana de la Unió Europea. És insostenible que les pimes i els autònoms paguin més proporcionalment que les grans empreses”, ha sentenciat Liliana Marcos.

Etiquetes

Comprova els teus coneixements!

Una de les conclusions a la que arriba l’informe d’ Oxfam Intermón: ‘Desigualtat 1- igualtat d'oportunitats 0’ és què:

Què es denuncia en l’estudi anual d’Oxfam Intermón sobre l’estat de la riquesa en el món?

Què significa que en el nostre país hi ha un bloqueig de l’ascensor social?

Ànims, has completat un 0%