Actualitat il·lustrada

Estàndard

Col·lapse a l’Everest

Nirmal Purja (Myagdi, Nepal; 1984) va captar una imatge que ha impressionat al món. La fotografia, presa el 22 de maig del 2019, mostra una cua d’alpinistes intentant coronar el cim de l’Everest, el cim del planeta (8.848 metres). Nirmal Purja estava descendint quan es va creuar amb més de dos-cents muntanyencs. Era un embús, una aglomeració que podia convertir-se en una trampa mortal. Primer va fer la foto, i després, explica, “vaig tractar de dirigir aquell embús humà durant hora i mitja. Tothom volia pujar i tothom volia baixar. El que vaig fer va ser parar-me i controlar el trànsit. Anava manant gent amunt i avall contínuament”.

El fet que el vent es mantingués a 35 km/hora va evitar que el col·lapse acabés en una gran tragèdia. Malgrat això, dues persones van morir aquell dia. L’agència France Presse va informar que Donald Lynn, de 55 anys, va caure mentre prenia unes fotos prop del cim. La segona víctima mortal va ser Anjali Kulkarni, Els xerpes que la van acompanyar van dir que el retard causat per les cues havia esgotat les forces de la dona, també de 55 anys.

El col·lapse d’alpinistes en els cims de més de vuit mil metres suposa un alt risc, ja que cada minut és important quan un depèn d’una botella d’oxigen per sobreviure i es poden veure atrapats per la nit. El Departament de Turisme del Nepal ha emès aquest any 378 permisos d’escalades, un rècord històric des de la primera ascensió reeixida a l’Everest el 1953.