xarxes socials

Estàndard

L’era del mòbil: responsabilitat compartida entre generacions

Els pares que aprenen dels fills perquè la tecnologia (gairebé) sempre ha estat un assumpte de joves. Però ser un nadiu digital capaç d'administrar pantalles i likes amb solvència implica també l'adquisició de competències de comprensió crítica en l'ús tecnològic

Per què les xarxes han canviat la nostra vida

Capítol 4

Quan pensem en la tecnologia ens sol passar pel cap la imatge de Steve Jobs a alguna de les seves presentacions de l’iPhone lluint el seu típic jersei negre de coll de cigne. També ens recordem de Mark Zuckerberg vestit amb la seva clàssica samarreta blanca i els seus milers de milions de dòlars guardats en el compte bancari. Encara que ens semblin d’una altra galàxia hi ha coses que ens uneixen de ple amb ells -a més de la roba barata-.


La tecnologia sempre havia estat vista com una cosa de “cervellets”, aquestes persones tancades en tallers foscos creant coses que només ells entenien. Però l’aparició d’Internet i de les xarxes socials va canviar les regles del joc. La tecnologia ara és concebuda com allò que absorbeix als joves durant hores, per no parlar dels nens que neixen amb una tauleta sota el braç. Hi ha escepticisme i hi ha recel. Els adults moltes vegades no conceben el motiu pel qual els seus fills poden estar a Instagram amb el mòbil, mirant HBO amb l’ordinador i, mentrestant, tenir la televisió de fons. Però també els ja adults compten amb el mòbil com un òrgan més dels seus braços, dits, ulls i vides.


La Generació Z -o Centenials, aquestes persones nascudes entre 1994 i 2010- són els “tecnologitzats” per excel·lència. Són els que, si d’aquí a uns anys es produís un remake de “Com vaig conèixer a la vostra mare”, respondrien a l’uníson: “per tinder”. Molts aspectes de les nostres vides quotidianes es mouen en les xarxes socials i el fet d’haver nascut amb la tecnologia com a mainadera, ja que moltes vegades els nostres pares prefereixen veure Netflix a jugar amb nosaltres al parc, ens ha fet ser nadius digitals per naturalesa. Hem après a manejar-la i, sobretot, som més hàbils que molts dels adults -inclosos diversos dels nostres professors- a crear trucs digitals, establir dreceres per saltar-se les restriccions escolars de la xarxa o per connectar-nos a la xarxa wifi del veí.

El cas és que la tecnologia és nova per a tothom. Però mentre els més grans han hagut de canviar els seus hàbits de consum, de relacions, d’aprenentatge, de lectura, nosaltres, els joves, hem tingut sempre els mateixos hàbits. Tots digitals. Per això ens sona a xinès quan els professors ens parlen del telègraf, la televisió de dues cadenes nacionals, la màquina d’escriure o les pantalles d’ordinadors en monocrom verdes o taronges. No sentim nostàlgia pel canvi. Els passa el mateix a ells quan ens pregunten com funciona snapchat, per què ens agraden tant els YouTubers, què és això de Telegram o per què arriben tantes caixes a casa amb el logo d’un senyor de nom Amazon.

El canvi ha estat brusc per a tothom. Sobretot, perquè aprenem al mateix temps sobre l’ús de la tecnologia. Per primera vegada en la història els nostres pares no saben més que nosaltres en alguna matèria de la vida quotidiana. Adquirim experiència en l’ús de les xarxes al mateix temps que ells. Però som, per naturalesa, més hàbils amb les pantalles.

Els errors amb la tecnologia i amb les xarxes els cometem tots. Els nens, els joves, els adults i els adults grans. De fet, com va indicar un estudi d’Empantallados.com i la consultora Gad3 al començament de 2019, un terç dels pares a Espanya es considera un mal exemple per als seus fills en l’ús dels telèfons mòbils.

La majoria dels pares usen malament la tecnologia

“Has vist el stories de Xavi? El teu fill està aprenent a pintar-se les ungles, és moníssim”. “Mira què graciós el vídeo de la Marta, surt la seva filla ballant Despacito”. “Saps que Jorge i Albert li han obert un canal de YouTube al nen? Es veu que promociona joguines i fins i tot li regalen coses”.

Com veuran aquests menors la seva imatge de petits en xarxes quan siguin adults?

Pot ser que, com una anècdota divertida, o pot ser que com una vulneració del seu dret a la intimitat personal i a la mateixa imatge. Facin memòria, els adults. Recorden quan la seva mare treia els àlbums de fotografies per mostrar les seves fotos de petits als seus amics de l’institut? No molava, oi?

La tendència per part de molts pares a pujar imatges i continguts sobre els seus fills en les xarxes ha obert un debat molt important: ¿tens dret a publicar imatges de qui encara no són conscients del que això comporta? Segons un estudi de la Universitat de Michigan, el 27% dels pares publica fotos inapropiades dels seus fills. El percentatge puja fins al 56% pel que fa a compartir informació compromesa sobre els nens i nenes. Molts ja han declarat que no els agrada que els seus pares pugin fotos seves a les xarxes socials.


El fenomen es coneix com el sharenting. La tendència a compartir la vida dels fills en les xarxes socials. La pràctica està tan estesa que, segons el llibre American Girls: Social Media and the Secret Life of Teenagers, publicat per Nancy Jo Sales el 2016, més del 90 per cent dels nens als Estats Units tenen una identitat en les xarxes socials a dos anys.

Alguns dels fills exposats a la mediatització extrema a les xarxes han demandat aels seus pares, com el va recollir el portal d’Euronews. És que, tot i que els pares exerceixen el dret de pàtria potestat sobre els seus fills i declaren que comparteixen les seves fotos perquè se senten molt orgullosos d’ells, els nens poden veure vulnerats els seus drets a la privacitat. Compartir la seva imatge i la seva intimitat no ajuda gens a la seva protecció.

Un exemple concret del conflicte entre pares que publiquen les fotos i els nens que no els agrada aquesta pràctica va ser protagonitzat per l’actriu nord-americana Gwyneth Paltrow. L’estrella de Avengers va compartir una foto al seu perfil d’Instagram en què apareix acompanyada de la seva filla Apple en una pista d’esquí. Apple no va trigar a reaccionar a la publicació de la seva mare:

“Mom we have discussed this. You may not post anything without my consent.” (Mare, hem discutit això abans. No pots publicar res sense el meu consentiment), va comentar la nena a la xarxa social.

Ver esta publicación en Instagram

🍎⛷❤️

Una publicación compartida de Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) el

)

El comentari i la fotografia van rebre milers de reaccions més en els quals es debatia entre les dues posicions. La discussió, tot i la violació de la privacitat dels nens i nenes, continua oberta.

Segons l’estudi realitzat pels pediatres Bahareh Ebadifar Keith i Stacey Steinberg, publicat a la revista JAMA Pediatrics, els pares no són conscients de les possibles conseqüències per a la salut dels seus fills de les empremtes digitals que construeixen dels menors. Els autors esmenten que els perills de les pràctiques relacionades amb el sharenting passen per “el robatori d’identitat, l’intercanvi d’informació piratejada en llocs de depredadors sexuals, la comercialització d’informació psicosocial que ha de seguir sent privada i la mercantilització d’informació íntima o vergonyosa per als nens que els altres poden indegudament”. A més, l’article esmenta que aproximadament el 50% de les imatges compartides en llocs de contingut pedòfil són adquirides a través dels perfils oberts de les xarxes socials.

L’exemple és l’únic camí

Comencem amb el mal exemple. Segons l’estudi Hàbits de seguretat viària de pares i fills al cotxe realitzat per Midas, l’empresa demoscòpica Ipsos i l’Associació Nacional per a la Seguretat Infantil en 2018, el 40 per cent dels pares utilitza el seu telèfon mòbil mentre condueix el cotxe amb els seus fills.

Diversos estudis indiquen que els adults també fan servir el mòbil a casa durant molt de temps i fins i tot a taula, mentre mengen amb els seus fills. En una investigació realitzada pel portal The Conversation, en la qual es va comparar el temps invertit a casa entre els membres de les famílies al Regne Unit l’any 2000 i el 2015, es va arribar a la conclusió que els nens passen més temps a casa el 2015 que el 2000. No obstant això, el temps ‘extra’ a casa no són hores que es passin amb la família. És temps que els nens passen sols amb les pantalles.

L’informe assenyala també que l’ús del mòbil a casa interromp totes les activitats familiars. El temps de dedicació al mòbil no varia quan la família està junta i es converteix en un element distractor de l’atenció a les activitats familiars. Aquest comportament fins i tot s’intensifica entre els joves de 14 a 16 anys. Segons l’estudi, ells utilitzen el mòbil de forma més freqüent i altament concentrats quan estan més a prop dels seus pares.

La investigació realitzada crida l’atenció sobre l’impacte de l’ús del mòbil a l’espai destinat a les interaccions familiars. L’evidència sobre l’afectació negativa d’ús del mòbil per a la comunicació cara a cara va ser demostrada, per exemple, en l’estudi Can you connect with me now? How the presence of mobile communication technology influences face-to-face conversation quality , elaborat pels professors de la Universitat d’Essex Andrew K. Przybylski i Netta Weinstein.

En l’estudi, publicat per la revista Journal of Social and Personal Relationships el juliol de 2012, es demostra a través de dos experiments que la sola presència de l’aparell telefònic en una comunicació interpersonal interfereix i determina la qualitat de la relació i de la conversa. “En els dos experiments trobem evidència que poden tenir efectes negatius en la proximitat, la connexió i la qualitat de la conversa. Aquests resultats demostren que la presència de telèfons mòbils pot interferir en les relacions humanes, un efecte que és més clar quan les persones estan discutint temes personalment significatius”.

Així, l’ús del telèfon mòbil que crida la nostra atenció -així sigui per escassos segons- disminueix la qualitat de les relacions familiars basades en les converses cara a cara. L’exemple dels pares és fonamental per incrementar la qualitat del temps en què es desenvolupen la convivència en la família.

Fer servir les xarxes a casa i a classe?

L’educació mediàtica és important perquè joves -i adults- disposin de recursos per utilitzar les xarxes amb responsabilitat i criteri. Després de l’escàndol del tràfic de dades entre Facebook i Cambridge Analytica, sembla que l’empresa vol reconduir -o aparentar que ho fa- la situació i guanyar la confiança perduda. A més de crear algoritmes diferents per combatre les Fake News, la xarxa social per excel·lència ha impulsat una biblioteca digital a la qual proporcionen diversos continguts perquè els professors puguin impartir continguts sobre educació mediàtica a les seves classes.

El projecte, enfocat a proporcionar materials als educadors que tenen alumnes d’entre 11 a 18 anys, està disponible en anglès, tot i que Facebook pretén impulsar-lo en 45 idiomes més. La iniciativa ha estat dissenyada per Youth and Media, de la Berkman Klein Center for Internet & Society de la Universitat de Harvard. Hi ha 18 lliçons diferents en què es parla sobre temes com seguretat a Internet, privacitat o respecte i límits. Una de les lliçons és “Xarxes socials i formes de compartir contingut”, dissenyada per a alumnes dels tretze als divuit anys: és interactiva i entre altres temes tracta com compartir informació d’una manera responsable en les xarxes socials.

Molts joves vivim com en els instituts, quan teníem el canvi de classe, havíem de mirar el mòbil dins del bany perquè, si passava algun professor, l’aparell era confiscat. El mateix passava a l’hora del pati -encara feien bastant més vista gorda-. Era el moment de l’auge de Facebook: el col·legi, en lloc de buscar una estratègia per educar-nos en el nou món que se’ns obria, va optar una actitud de bloqueig total. Existien i existeixen encara molts temors en la relació educació i tecnologia que s’han de tractar a l’aula. Però llavors el mòbil estava totalment prohibit. Totes les xarxes socials eren inaccessibles en els ordinadors de l’escola i, si t’agafaven amb el mòbil i a sobre estaves en xarxes, la ‘bronca’ era triple.
Ara l’actitud és diferent: les institucions educatives comencen a adoptar una postura d’obertura i integració de les noves tecnologies dins de les activitats escolars. Encara que, en qualsevol cas, l’accés als dispositius i a internet en l’espai educatiu no és un sinònim d’innovació i progrés.

El marc de pensament crític que existia en l’era dels nostres avis amb els mitjans de comunicació potser s’ha perdut entre el reguetón dels joves i l’addicció al sharenting dels nostres pares. Aquesta és una de les virtuts de l’alfabetització mediàtica, així soni com una llunyana utopia. L’accés a la tecnologia i ser un nadiu digital capaç d’administrar pantalles i likes amb solvència, implica també l’adquisició de competències de comprensió crítica en l’ús tecnològic. Només amb aquestes habilitats interioritzades els missatges que publiquem en un entorn com el de les xarxes socials -incloses les fotos dels nostres fills- tindran una intencionalitat comunicativa més responsable.