Ciència i tecnología

Estàndard

Per què volem viure en una ‘smart city’?

big_ha3a6117

Les ciutats intel·ligents, conegudes com smart cities, que és com se les anomena en anglès, són aquelles que utilitzen les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Una smart city és aquella on l’energia és més neta i no es malbarata, on el transport és més eficaç, la brossa es recicla, els edificis estan pensats per ser autosuficients i els habitants participen a la presa de decisions.

L’any 2050, la immensa majoria de la població mundial viurà a les ciutats. Per això ens haurem d’organitzar millor. Serà necessari utilitzar la tecnologia per fer que els serveis funcionin bé, es respecti el medi ambient i la gent sigui més feliç. Barcelona és una de les ciutats del món que aposta per aquest model i on hi ha més empreses dedicades al seu desenvolupament. A més, organitza la fira Smart City Expo World Congres, que es va celebrar la setmana passada. Allà s’hi van exposar els darrers avenços.

Un dels més espectaculars és un robot policia arribat de Dubai, un dels set emirats que formen els Emirats Àrabs Units. Es tracta d’un androide capaç de fer coses com informar als ciutadans quan tenen un problema. Els cotxes també han estat protagonistes de la fira. La policia de Los Angeles, als Estats Units, va portar un vehicle elèctric que utilitzarà per algunes funcions. Com es tracta d’un vehicle que funciona amb una energia neta, servirà per reduir les emissions de gasos contaminants a la ciutat.

També es van presentar sistemes per facilitar la participació dels ciutadans. És a dir, que els ciutadans puguin aportar les seves idees i opinions –mitjançant aplicacions i plataformes d’internet- als projectes que elabora l’Ajuntament. Una altre característica de les smart cities és posar a disposició de les persones la informació digital sobre els serveis públics, el que se’n diu open data. Això permet a les empreses crear aplicacions i programes informàtics per millorar la utilització d’aquests serveis. Encara queda molt perquè les ciutats siguin intel·ligents, però cada cop tenim més eines per aconseguir-ho.

Etiquetes