General

Estàndard

Per què hi ha gent que mor per la pobresa energètica?

Els qui pateixen pobresa energètica els han tallat la llum o el gas perquè no els poden pagar

Estem acostumats a assabentar-nos que hi ha gent que mor en països llunyans perquè per culpa de la seva pobresa no poden alimentar-se prou o perquè no tenen l’atenció mèdica que necessiten. Però també a casa nostra hi ha gent que mor per culpa de la pobresa energètica.

Diem que una persona o una família pateixen pobresa energètica quan tenen pocs diners i es veuen obligats a triar entre pagar els rebuts dels subministraments o alimentar els fills o pagar el lloguer del pis. Lògicament, prefereixen menjar, encara que sigui a canvi de quedar-se sense aigua, gas o llum.

És el cas d’una àvia de 81 anys que va morir el 14 de novembre passat, a Reus, mentre dormia. L’empresa Gas Natural-Fenosa li havia tallat el subministrament elèctric des de feia dos mesos perquè no pagava el rebut de la llum. Des d’aleshores s’il·luminava amb espelmes. El foc d’una espelma va encendre el matalàs i l’àvia es va ofegar per culpa del fum.

Els bombers asseguren que la causa de 3 de cada 5 incendis amb víctimes mortals en domicilis particulars és aquesta pobresa energètica. Es calcula que sis de cada cent espanyols tenen dificultats per pagar els rebuts de la llum, l’aigua o el gas. Des que va esclatar la crisi econòmica l’any 2008 ha augmentat el nombre de persones que pateixen aquesta situació.

A catorze països europeus està prohibit tallar el subministrament elèctric a les llars durant l’hivern. A Catalunya, una llei aprovada l’any passat assenyala que les empreses subministradores no poden tallar un servei sense assegurar-se abans que la persona o la família afectada no pateix pobresa energètica.

En el cas de l’àvia de Reus, Gas Natural-Fenosa no va demanar aquesta informació a l’Ajuntament. Els portaveus de l’empresa acusen l’Ajuntament de no haver-los avisat de la situació de vulnerabilitat de la dona i al govern de la Generalitat de no haver desenvolupat el reglament de la Llei que prohibeix que es talli el subministrament a persones com ella.

Per defensar les persones en situació vulnerable s’han creat associacions com l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que acusa a les administracions de reaccionar amb lentitud davant aquest problema i a les empreses d’estar més interessades en fer negoci que en la salut dels seus clients.

Un informe presentat al primer Congrés Català sobre Pobresa Energètica, celebrat els dies 3 i 4 de novembre, va calcular en 645.000 les persones afectades per aquest tipus de pobresa l’any 2015, unes 260.000 més que dos anys abans.

 

Etiquetes