Vida

Estàndard

Per què el senglar es torna urbanita?

Il·lustració: Pol Rius

Alguna vegada heu vist un senglar pel carrer? En els mitjans de comunicació i a les xarxes socials cada vegada apareixen més imatges d’aquests animals salvatges anant d’excursió per una zona urbana. De vegades es tracta d’una família sencera amb les seves cries. Per què surten del bosc?

En els últims anys s’ha incrementat la població de senglars. El fenomen està relacionat amb l’accés fàcil a l’aliment, l’absència de depredadors, els canvis en el paisatge rural i la disminució de la caça. Segons els experts, el cultiu intensiu d’aliments com el blat de moro ha afavorit aquest creixement. El seu únic depredador, el llop, viu en zones molt allunyades. I cada vegada hi ha menys habitants al camp, la qual cosa fa que el seu hàbitat s’estengui.

El senglar és un animal mamífer que pot arribar a pesar fins a 90 quilos i es reprodueix fàcilment. Si no troba menjar al camp el buscarà a la zona urbana més pròxima. Els horts, el menjar abandonat o les escombraries que es deixen fora dels contenidors són els seus objectius principals. S’han vist senglars en carrers de Barcelona propers al Parc Natural de Collserola, on es calcula que n’hi ha uns 800. També han aparegut en moltes altres poblacions. Solen fer-ho de nit. A causa del canvi climàtic, la seva presència s’ha estès al nord d’Europa.

El senglar no és perillós, però té uns bons ullals i pot atacar si se sent amenaçat. Així que és millor no acostar-s’hi!