Societat

Estàndard

L’estiu, un mar de possibilitats

Foto: Hornbaker Eileen, USFWS

Arribat el mes de juny vol dir que estem a les portes de les tant anhelades vacances. Un temps sense obligacions educatives en què s’obren un allau de propostes per a tots els gustos, totes les edats i les butxaques. I tu, ja has decidit què faràs aquest estiu?

Un temps per compartir

Per a molts, les vacances són sinònim de viatge, de diversió i de descans i, sens dubte, han de tenir aquesta funció de desconnexió per afrontar els compromisos futurs amb més energia. De tota manera, durant el nostre temps lliure també existeix la possibilitat de créixer com a persona realitzant accions solidàries. Aquestes es poden dur a terme en la nostra comunitat, al nostre barri o a la nostra ciutat o bé en un altre país. Això és el que ofereixen diferents ONG que gestionen projectes, ja siguin locals o internacionals. Per exemple, a casa nostra pots ajudar a persones grans que viuen soles, acompanyar infants en activitats lúdiques, ajudar-los a estudiar, donar un cop de mà a un menjador social… O simplement oferir les teves habilitats. Les organitzacions agrairan el teu suport i energia. Només has de posar-te en contacte amb elles i explicar-los què t’agradaria fer.

Si prefereixes viatjar, el turisme solidari és una activitat que et permetrà descobrir una nova realitat convivint amb les comunitats d’origen. Així, diferents ONG aconsegueixen fons que ajuden a gestionar projectes de cooperació i desenvolupament que tenen. Amb aquestes estades solidàries pretenen conscienciar la població d’altres realitats. Pots viure aquesta experiència individualment, en grup o bé en família.

Un més a la família

Una altra opció és que en comptes de marxar, la teva família pugui acollir algú durant l’estiu. Per exemple, fa més de 20 anys que l’ACAPS, la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí organitza el programa Vacances en Pau. Gràcies a aquesta iniciativa, infants que viuen als camps de refugiats sahrauís poden escapar de les altes temperatures del desert i del conflicte polític en què viuen. A més, durant la seva estada a Catalunya realitzen una revisió mèdica completa. Aquesta és només una de les opcions. Cada estiu arriben al nostre país infants procedents d’orfenats russos, ucraïnesos, bielorussos, dels Balcans o Nicaragua.

D’altra banda, hi ha infants que decideixen aprofitar l’estiu per aprendre un idioma. Per aquest motiu, s’allotgen en les famílies d’acollida per tal de viure una immersió lingüística completa. Si l’idioma estranger el vols aprendre tu, diverses agències organitzen estades als països nadius.

Finalment, qui no ha aprofitat l’estiu per anar de campament? L’oferta és molt variada, des de campaments d’idiomes a campaments d’aventura, passant pels de diferents esports.

Sigui quina sigui la teva opció, es tracta de què el teu estiu sigui inoblidable. No només per la diversió que puguis experimentar, les persones que coneguis o el que aprenguis sinó sobretot perquè suposa un esglaó més en la formació de la teva personalitat.