Vida

Estàndard

Canvi climàtic i abandonament forestal, còctel explosiu

Per què cada cop els incendis són més devastadors?

Els experts evidencien cada vegada més l’augment de les temperatures derivades del canvi climàtic. Per aquest motiu, les pluges són més escasses i determinades zones del planeta es desertifiquen. A l’estiu, quan les temperatures són més elevades, els nostres boscos pateixen una sequera que els fa molt vulnerables a les flames. De fet, l’ONU adverteix que els incendis forestals cada cop seran més grans i més devastadors com a conseqüència del canvi climàtic. La Península Ibèrica se situa com una zona d’alt risc.

Els efectes meteorològics del canvi climàtic es converteixen en una amenaça per al propi Medi Ambient. Fruit de les sequeres prolongades i les altes temperatures tenen lloc les anomenades tempestes seques. Aquestes es produeixen quan hi ha tan poca humitat en nivells baixos que la pluja s’evapora abans d’arribar al terra.  En canvi, es produeixen molts llamps i el seu efecte no queda alleujat per la pluja. L’impacte del llamp al terra pot ser la guspira que iniciï un incendi forestal. Aquesta va ser la causa del darrer foc a Portugal que, unit a una sequera severa i un fort vent, ha convertit el foc en ingovernable. En aquests casos, les flames avancen molt ràpidament i sense control.

Manca de manteniment

Als canvis meteorològics cal sumar diferents factors derivats de la intervenció de l’home a la natura que lluny d’actuar com a mesures de prevenció d’incendi posen en risc la integritat dels boscos. En primer lloc, una deficient gestió dels boscos per part de les autoritats provoca l’acumulació de brossa als vorals o de males herbes que multipliquen el material inflamable en cas d’incendi.

El poc rendiment econòmic de la fusta i l’escassa utilització de la biomassa estarien entre les causes de l’escàs manteniment dels boscos. La biomassa és tota la matèria viva present a l’ecosistema, en aquest cas als boscos, que pot ser aprofitada com a combustible. Per aquest motiu, la biomassa és altament inflamable i només uns rajos de sol intensos serien suficient perquè s’incendiés.

La responsabilitat privada també és clau en la prevenció. La deixadesa de camps de cultiu per part dels seus propietaris ha provocat que el foc no tingui aturador. Tradicionalment, els pagesos tenien cura de les seves terres i d’aquesta manera les defensaven del foc.

D’altra banda, s’han construït urbanitzacions enmig dels boscos que, en molts casos degut a la crisi econòmica, s’han abandonat progressivament amb el perill que comporta en cas d’incendi. Igualment, de ser residències habitades cal tenir en compte les dificultats d’accés i, per tant d’evacuació, davant un foc forestal.

Modificació de l’ecosistema

L’ecosistema és el conjunt d’organismes vius i el medi en què es relacionen. Degut a la necessitat de convivència mútua, existeix un equilibri natural dins de cada ecosistema. Així doncs, les varietats d’arbres o animals presents a unes zones del planeta o altres atendran a factors com el clima, per exemple. Per aquest motiu, quan s’altera l’equilibri propi dels ecosistemes es trenca també la pròpia convivència. És el que succeeix amb la introducció de varietats d’arbre alienes a l’ecosistema. A Portugal, per exemple, es van introduir eucaliptus que, a banda de no pertànyer a l’ecosistema, posseeixen un oli altament inflamable.

Molts dels nostres boscos han estat repoblats amb eucaliptus o pins, que també cremen amb molta facilitat. En canvi, les alzines són més resistents a les flames.  

Advertència de l’ONU

L’ONU així com el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic pronostiquen un canvi de model dels incendis forestals. S’esperen focs amb més superfície afectada, més incendis i de major intensitat. Així les temporades d’incendis seran més greus i amb més dificultat de control. Aquesta és un fenomen extrem fruit del canvi climàtic que ha estat advertit per l’ONU. L’Organització de Nacions Unides apunta al sud d’Europa, i en especial a la Península Ibèrica, com les zones més vulnerables.

L’Agència Estatal de Meteorologia ha qualificat la passada tardor com a molt càlida, amb un 8% menys de precipitacions. L’hivern ha estat el quart més càlid del segle XXI i durant el mes de maig s’han registrat un 13% menys de pluges. La temperatura registrada se situa 2,4 graus per sobre de la mitjana. A tot això, cal sumar l’onada de calor que ha començat el juny amb temperatures pròpies de l’Agost.

Des de Greenpeace, però, recorden que el clima i la meteorologia estan relacionats amb la virulència de l’incendi, la velocitat de propagació, la dificultat d’extinció i el risc per a les vides humanes.

Etiquetes