Política i història

Estàndard

ETA i el terrorisme, una història que la democràcia no pot oblidar

L'organització terrorista ETA va proclamar la seva dissolució el dia 4 de maig del 2018, set anys després dels seus últims crims. La banda terrorista deixa una història de gairebé seixanta anys de dolor i mort. Aquí l’expliquem.

 

ETA neix durant la dictadura franquista però va prolongar la seva activitat terrorista durant la democràcia. Un passat que no podem oblidar, especialment en record de les més de 800 víctimes que va causar la banda. La Fundació Centre per la Memòria de les Víctimes del Terrorisme, que presideix el periodista Florencio Domínguez, ha reconstruït aquesta història amb voluntat didàctica. Aquí la compartim amb vosaltres.


A Europa, en les dècades de 1960 i 1970 algunes ideologies extremistes van tornar a defensar l’ús de la violència en política per assolir els seus objectius. Va passar així tant en països democràtics com en altres amb dictadures. Entre els primers, per exemple, a Itàlia van sorgir organitzacions terroristes d’ultraesquerra com les Brigades Roges i d’extrema dreta com Ordre Nou, que pretenia reinstaurar una dictadura feixista. Al Regne Unit va reaparèixer l’IRA, Exèrcit Republicà irlandès, que en els seixanta va iniciar una campanya terrorista per expulsar els britànics d’Irlanda del Nord. L’IRA és l’organització terrorista que ha causat més víctimes mortals a Europa: més de 1.700. En el seu costat oposat, entre les organitzacions terroristes partidàries que Irlanda del Nord seguís pertanyent al Regne Unit hi havia la UVF, Força Voluntària de l’Ulster, que va matar al voltant de 500 persones des de 1966 fins a la dècada de 1990.

En dictadures com la franquista també van sorgir diferents organitzacions terroristes. La primera víctima mortal del terrorisme a Espanya va ser la nena Begoña Urroz en 1960. Va ser aconseguida en una estació de tren de Sant Sebastià per l’explosió d’una bomba que havia col·locat el DRIL, Directori Revolucionari Ibèric d’Alliberament. A més, abans de la mort de Franco van néixer els GRAPO, d’inspiració ultraesquerrà, i ETA, d’ideologia nacionalista basca radical. després
trencar amb el PNB, ETA va ser fundada el 1958. La seva primera víctima mortal va ser el guàrdia civil de trànsit José Pardines, en 1968. ETA va voler així iniciar una espiral de violència, consistent en, primer, cometre atemptats; segon, provocar la resposta agressiva de la dictadura; i tercer, generar un corrent de simpatia cap a la seva causa entre la població basca i navarresa.

Pocs van preveure llavors que el terrorisme continuaria després de la dictadura, i amb més intensitat. Contra el que de vegades s’ha sostingut, l’aparició del terrorisme no va ser una conseqüència inevitable de l’existència d’una dictadura a Espanya. Va sorgir en aquestes mateixes dates també en països democràtics del nostre entorn. A més, la gran majoria dels partits i sindicats de l’oposició antifranquista no van recórrer a l’assassinat contra la dictadura, sinó a eines pacífiques com les vagues, la propaganda o les manifestacions. El terrorisme va ser l’instrument d’una minoria que va provocar conseqüències irreversibles. En el cas d’ETA, va matar a 43 persones entre 1968 i 1975.

Paradoxalment, aquesta opció pels mètodes violents va fer que els terroristes s’assemblessin al règim a què deien enfrontar-se. El terrorisme deshumanitza, provoca víctimes, i per això mai té una justificació moral. Totes les víctimes del terrorisme són innocents: no van merèixer el mal que els van causar.

A partir de 1976 es va iniciar un procés de desmantellament de les institucions del règim franquista i de gradual construcció de les llibertats. Gràcies a successius indults i amnisties, a finals de 1977 havien sortit de la presó tots els presos polítics i també els pertanyents a organitzacions terroristes com ETA o els GRAPO, incloent hi als acusats d’assassinats.

Així mateix, els crims comesos en nom del règim franquista van quedar amnistiats. Es volia així superar un passat de violència en favor de principis molt presents en aquest moment, com la reconciliació i el consens. No obstant això, els qui havien apostat pel terrorisme es van negar a deixar de matar.

La Constitució espanyola, base del nou sistema de drets i llibertats,
Va ser aprovada en referèndum per la ciutadania el desembre de 1978. En els següents anys va ser desenvolupant-se l’Estat de les autonomies, gràcies a l’aprovació dels estatuts d’autonomia de les diferents nacionalitats i regions. La descentralització venia a substituir a l’anterior uniformització política i cultural del franquisme.


Una minoria va voler desestabilitzar aquest procés de construcció de la democràcia per imposar a la resta les seves idees mitjançant la força. D’una banda, nostàlgics del franquisme van intentar tornar a la dictadura i van atacar els drets que s’anaven conquerint, com la llibertat d’expressió. Per exemple, el 1977 la Triple A va enviar un paquet bomba a la redacció de la revista satírica El Papus, assassinat al conserge, Joan Peñalver. D’altra banda, els GRAPO, van pretendre fer la seva particular revolució mitjançant les armes i van assassinar a nombrosos policies, guàrdies civils, empresaris …

Però la principal amenaça terrorista contra la naixent democràcia va ser ETA, l’organització més mortífera i la que va comptar amb un major suport , centrat al voltant de la coalició electoral HB, Herri Batasuna, l’entorn que justificava i protegia ETA va ser clau per a la seva pervivència.

Així, ETA i altres organitzacions afins van matar a 11 persones el 1977, 66 el 1978, 80 el 1979 i 96 en 1980, l’any amb més assassinats terroristes a Espanya durant la transició. Al mateix temps que anaven aconseguint-se les principals fites de la democratització (l’amnistia, la Constitució, els estatuts d’autonomia) els terroristes redoblaven els seus esforços per desestabilitzar el procés.

En aquests anys (1975-1982) hi havia determinades minories extremistes que no veien als seus rivals polítics com a persones amb drets, sinó com a enemics que calia eliminar per assolir els seus objectius particulars. El 23 de febrer de 1981 sectors reaccionaris de l’Exèrcit van donar un cop d’Estat. Un dels seus principals pretextos va ser els continus atemptats d’ETA contra militars i policies. Finalment la democràcia es va imposar, però la Transició no va ser una etapa pacífica, sinó que va estar sacsejada per fortes violències.

A principis de la dècada de 1980, la democràcia estava consolidada a Espanya. El cop d’Estat de febrer de 1981 havia fracassat i s’iniciava un camí d’integració europea i de modernització econòmica, social i cultural. Ara bé, la democràcia va haver de seguir enfrontant-se a diferents amenaces terroristes.

La democràcia facilita fórmules per a la resolució pacífica i dialogada dels conflictes. En aquest sentit, el terrorisme era vist cada vegada més clarament com una opció marginal, pròpia de sectors extremistes. Els terroristes, però, encara tenien capacitat per provocar dolor i per amenaçar les llibertats tots.

A al llarg de la dècada de 1980 ETA va provocar nombroses víctimes. Per exemple, va ser responsable dels atemptats contra la caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa, amb un balanç d’11 assassinats (entre ells cinc nens) i contra el supermercat Hipercor de Barcelona, ​​que es va saldar amb 21 víctimes mortals (de les que 4 eren nens). Aquesta última va ser la massacre terrorista més gran a Espanya fins al 11-M.

 

 

En aquests anys vuitanta també va fer la seva aparició un tipus de terrorisme para policial, enquadrat sota les sigles GAL, Grups Antiterroristes d’Alliberament. Alguns càrrecs públics, policies i guàrdies civils van estar implicats en aquesta trama il·legal. El seu propòsit era combatre ETA utilitzant els seus mateixos mètodes. Entre 1983 i 1987 els GAL van cometre 27 assassinats. El seu cas ens recorda que la lluita antiterrorista ha de respectar les regles de l’Estat de Dret per evitar igualar-se amb el terrorisme a què s’enfronta.

 

 

La policia va detenir nombrosos membres d’ETA, incloent-hi als seus successius dirigents, de tal manera que la banda va quedar molt debilitada ja en els anys noranta i, sobretot, en la primera dècada del nou segle.

 

 

Però el segle XXI es va estrenar amb una altra amenaça: el gihadisme. (,,,) amb els atacs de l’11 de març de 2004 a quatre trens de Madrid, la major massacre terrorista tenint a Espanya, portada a terme per cèl·lules terroristes vinculades a Al-Qaida, com es declara provat en la sentència de l’Audiència Nacional de 31 d’octubre de 2007. El terrorisme islamista segueix avui en actiu en diferents països del món, recentment Espanya ha patit els atemptats de Barcelona i Cambrils, comesos el 17 d’agost de 2017.

Mentre, aquest altre terrorisme que ha marcat la història de Espanya durant diverses dècades, el d’ETA, va cessar el 2011. la tasca de les Forces de Seguretat, a la qual es va unir la resposta política, judicial i social, reduir a aquesta banda a la mínima expressió.

En què fa a la resposta social al terrorisme, el moviment pacifista va sorgir a mitjans de la dècada de 1980. Entitats com Gest per la Pau o Denon Artean-Pau i Reconciliació convocaven concentracions silencioses cada vegada que es produïa un nou assassinat. Centenars de ciutadans, entre ells víctimes del terrorisme, participaven en aquests actes públics. La pionera AVT, Associació de Víctimes del Terrorisme, havia nascut ja el 1981. Després anirien creant-se altres col·lectius i fundacions, fins a aconseguir la trentena que hi ha en l’actualitat. La seva tasca se centra en una sèrie de demandes: justícia, veritat, dignitat i memòria.

En els anys noranta Gesto por la Paz va idear una campanya per exigir la llibertat dels segrestats per organitzacions terroristes. Consistia en col·locar-se un llaç blau a la roba. Entre 1996 i 1997 el funcionari de presons José Antonio Ortega Lara va romandre 532 dies en mans d’ETA, tancat en un cau minúscul i humit. Aquest va ser el segrest més llarg que hi ha hagut a Espanya, però al llarg de la seva història ETA ha segrestat a més de 80 persones.

 

 

Les principals manifestacions contra el terrorisme a Espanya es van produir al voltant del segrest i assassinat el 1997 del jove regidor d’Ermua Miguel Ángel Blanco, a mans d’ETA, i després dels atemptats de l’11-M . En aquestes ocasions milions de persones van sortir al carrer en ciutats i pobles de tot Espanya. Una manera com els ciutadans van expressar el seu rebuig a la violència terrorista va ser aixecant les seves mans tenyides de blanc. Els manifestants volien expressar així que, a diferència dels terroristes, ells no tenien les mans tacades de sang. Després dels atemptats del terrorisme gihadista de l’11 de març de 2004, el llaç negre va ser l’expressió del rebuig a aquests atemptats i de solidaritat amb les víctimes.

 

 

El terrorisme, a més de les víctimes directes -morts i ferits- i dels danys materials, provoca l’existència d’un altre tipus de víctimes, els amenaçats. ETA és el grup que ha causat major nombre d’amenaçats. Es tracta de persones que van viure amb l’angoixa de patir un atemptat, que a vegades van haver d’abandonar casa seva i la seva terra per posar-se fora de perill en una altra part d’Espanya. Alguns amenaçats ho eren pel fet de pertànyer a determinats col·lectius que estaven en el punt de mira d’ETA (membres de les Forces de Seguretat, càrrecs públics de partits constitucionalistes, intel·lectuals crítics amb el terrorisme, etc.). Altres formaven part del grup de amenaçats per diversos motius particulars, com haver-se negat a pagar l’extorsió d’ETA o ser acusat pels terroristes de qualsevol cosa que els feia mereixedors d’un atac. L’amenaça terrorista va obligar a milers de persones a viure amb protecció policial durant anys i a altres els va forçar a abandonar la seva casa i el seu treball per buscar seguretat en una altra part.

 

 

Il·lustracións: Pol Rius

 

 

Publicacións d’ interès:

Publicaciones

Publicaciones

Etiquetes

Comprova els teus coneixements!

La banda terrorista ETA va ser fundada el 1958 durant el franquisme. Va ser només un moviment contra la dictadura?

Quins van ser els fets més importants relacionats amb ETA en la dècada de 1980, quan la democràcia ja estava consolidada a Espanya?

¿Quines van ser les principals manifestacions en què milions de persones van sortir al carrer per expressar el seu rebuig a la violència terrorista aixecant les seves mans tenyides de blanc?

Ànims, has completat un 0%