Ciència i tecnología

Estàndard
Fàcil

Per què les xarxes socials canvien la nostra vida: una sèrie XQ

Quinze anys després del naixement de Facebook, dedicarem deu capítols a analitzar, amb perspectiva crítica, què són les xarxes socials i el que han significat per al món social, econòmic i polític del segle XXI

Assistim a l’aniversari número 15 de Facebook amb un debat sobre el futur tecnològic i amb moltes preguntes. En molts països d’Amèrica Llatina, la xarxa social entraria al món adult amb aquesta edat i es faria una festa en el seu honor. Res més lluny de la realitat. Els joves —els menors de 25 anys— ja no usen aquesta plataforma, almenys a Espanya. Les crítiques sobre les seves males pràctiques comencen a aparèixer quotidianament en els diaris que abans ignoraven els perills de la concentració de les dades i de l’atenció, les mercaderies més preuades del segle XXI.

Quinze anys són un període adequat de temps per a analitzar, amb perspectiva crítica, què són les xarxes socials i el que han significat per al món social, econòmic i polític del segle XXI. A la RevistaXQ presentem una sèrie de 10 lliuraments en les quals es proposa un debat obert sobre les xarxes socials. Cada capítol integrarà una sèrie de reflexions que convidaran a l’anàlisi sobre la definició, l’evolució, la importància i la transformació de conductes socials i psicològiques, grupals i individuals, que les xarxes socials han introduït de forma accelerada en la nostra societat hiperconectada i virtualizada.

Els deu capítols de la sèrie:

Capítol 1: Què és una xarxa social? Concepte i història de les xarxes socials: dels amics de Facebook als seguidors d’Instagram.

Capítol 2: Per què són tan importants les xarxes socials? El poder de les xarxes en l’economia i en la societat de la informació.

Capítol 3: Què es pot i no es pot fer en una xarxa social? Les xarxes socials com mitjà massiu de comunicació social.

Capítol 4: Quin exemple donen els pares als seus fills amb les xarxes? En la tecnologia sempre els joves són més ràpids, però no sempre els més llestos.

Capítol 5: Què és l’economia de l’atenció? El model econòmic de la nova economia de les xarxes socials.

Capítol 6: Vivim en una bombolla mediàtica? La balcanització i homogeneïtzació social, política i cultural.

Capítol 7: Què és el botó ‘m’agrada’? El bucle narcisista de les xarxes socials.

Capítol 8: Com neixen els nous referents socials? Els influencers i les xarxes socials.

Capítol 9: Què és una fake news? Les xarxes socials com a màquines de desinformació.

Capítol 10: ‘Delete Facebook’: la contracultura en les xarxes.

La sèrie serà coordinada per Santiago Giraldo Luque, professor del Departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i Coordinador del Màster de Periodisme i Innovació en Continguts Digitals de la mateixa universitat. En la sèrie hi participaran com a autors els estudiants de periodisme de la UAB Gisela Martínez, Judith Martínez, Ariadna Arbolí, Laura Casamitjana i David Rigola, tots joves usuaris de les xarxes socials, al mateix temps que altres investigadors especialitzats en la matèria.

il·lustració: Pol Rius

Introducció

Feliç aniversari Facebook! (Ironia)

Quinze anys d’una xarxa que va canviar la forma de ser i de viure
Era el final de l’hivern de 2004. Febrer. Sembla que fos la primera, que abans d’ella no hi hagués res, ni relacions socials. En realitat, no era la primera xarxa social que es creava en el món i, de fet, tots sabíem com relacionar-nos cara a cara. Antecessors com el desaparegut Friendster o el venut a la baixa MySpace havien obert el mercat de les xarxes socials a l’univers del cada vegada més massiu Internet. Però, sens dubte, Facebook va canviar la concepció de la xarxa social i va marcar una nova ona de revolució tecnològica que, associada a altres grans empreses del sector com Google, Amazon i Apple, van transformar la concepció mateixa de la xarxa social tradicional. El canvi no es va sentir només en el món on-line, però això només ho sabem quinze anys després.

Com a molts dels alts ex executius de Facebook han manifestat, la xarxa social creada per Mark Zuckerberg —i totes les altres aplicacions tecnològiques que li intenten seguir el deixant— va alterar el sistema de relacions socials que coneixíem.

Chamath Palihapitiya, antiga vicepresidenta de creixement d’usuaris de Facebook, va declarar en un esdeveniment a l’Escola de Negocis de Stanford que se sentia “tremendament culpable” per haver desenvolupat “eines que ajudaven a esquinçar els teixits socials a través dels quals la societat funcionava”. Les seves declaracions, recollides per la periodista Julia Carrie Wong a The Guardian, també recalcaven que “l’efecte a curt termini ocasionat pels bucles de dopamina que hem creat destrueix la forma de funcionament de la societat. No hi ha discurs civil, no hi ha cooperació social, només hi ha desinformació i mentides”.

El món sembla haver despertat després de 15 anys immers en la xarxa. En la xarxa social. En la passada edició del Mobile World Congress(MWC19), a Barcelona, resultava fins i tot esperançador apreciar veus crítiques sobre el paper de la tecnologia i, sobretot, de la intrusió agressiva de les xarxes socials, en la vida quotidiana. De fet, en la sessió prèvia a la inauguració del MWC19, el denominatDigital Future Society, els experts convidats i fins i tot alguns dels representants polítics no van dubtar a assenyalar que, si bé la “tecnologia importava” (en al·lusió a l’eslògan principal de l’esdeveniment), el més important era que la “humanitat importava”.
Per descomptat, la humanitat és el que importa. No ho és la tecnologia que ha transformat, en molt poc temps, la forma en la qual ens relacionem i ens comportem socialment.

En l’article

Changes inDispositional Emphaty in American CollegeStudents over Time: A Meta-Analysis“, elaborat per Sara Konrath, Edward H. O’Brien, i Courtney Hsing i publicat en la revista acadèmica Personality and Social PyschologyReview en 2011, les investigadores demostraven que, entre 1990 i 2011, els nivells d’empatia entre els estudiants de les universitats als Estats Units havien descendit fins a un 40 per cent.

En l’article, en el qual s’analitzen i es comparen proves de 72 estudis diferents, les autores indiquen que “a partir de la gran quantitat de temps dedicat a interactuar en línia en lloc de fer-ho comunicant cara a cara la realitat, les dinàmiques interpersonals, com l’empatia, certament podrien veure’s alterades”.

Sherry Turkle, professora de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), demostra en el seu llibre En defensa de la conversa que els telèfons mòbils i, per tant, les xarxes socials, concedeixen tres desitjos, com la llàntia meravellosa d’Aladino. “El primer, que sempre serem sentits; el segon, que sempre podrem centrar la nostra atenció en allò en el que vulguem; i el tercer, que mai estarem solos. La concessió d’aquests tres desitjos implica una altra recompensa: que mai ens avorrirem”.

Tanmateix són, les xarxes socials, un espai d’intercanvi quotidià que és necessari comprendre i analitzar amb una mica de distància. Críticament. Els 15 anys de Facebook, les seves ficades de pota —com Cambridge Analytica—, i els discursos distòpics sobre el que han aportat a la societat donen motiu per a iniciar una reflexió crítica sobre què són i què han promogut les xarxes socials, aplicacions tecnològiques usades pel 44 per cent del total de la població mundial, segons les dades de Kepios Analysis.

També en el Digital Future Society resultava curiós sentir als experts dir que una de les alternatives a Facebook, ara identificada amb el públic major de 30 anys, perquè la informació o les dades de l’usuari fossin millor tractats, era Instagram. En termes de l’era industrial, l’anterior equivaldria a dir que l’alternativa a la Coca-Cola era la Fanta de taronja.

També era paradoxal escoltar a representants de la banca dir que el tractament que els bancs fan de les dades dels usuaris és ètic, i que els algorismes emprats de forma tecnològica per a l’administració de les mateixes dades són sempre supervisats per persones que privilegien el lema alternatiu de l’esdeveniment: “la humanitat importa”. La declaració, si més no, convidava a la reflexió ètica sobre si és l’algorisme —o la persona— qui decideix que és imprescindible acomiadar al 45 per cent dels treballadors de la banca entre 2007 i 2018, segons informava la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), mentre els guanys de la indústria financera van augmentar en 84.000 milions d’euros en el mateix període de temps, una època determinada pel crash econòmic iniciat en 2007.


il·lustració: Pol Rius