Vida

Estàndard

15-M del 2019: el dia que la lluita pel clima es va fer global

Els joves van manifestar-se el 15 de març pel futur del planeta en 1.600 ciutats, repartides per 105 països. La mobilització per exigir mesures contra el canvi climàtic iniciada per Greta Thumberg a Suècia ha esdevingut realment planetària

Una gran pancarta verda on es llegeix “emergència climàtica” encapçalava a Barcelona la manifestació organitzada el 15 de març com a part del moviment-ment Fridays for Future. Els que la porten no tenen més de 25 anys. Era una de les marxes que es van convocar a mig centenar ciutats a Espanya. Al món, els joves es van manifestar pel futur del planeta en unes 1.600 ciutats, repartides per 105 països. El 15-M del 2019 queda com la data en què la mobilització contra el canvi climàtic iniciada per Greta Thumberg a Suècia ha esdevingut realment global.


Els estudiants són conscients de les conseqüències que té la inacció de les autoritats. “Nosaltres volem que es declari en tots els nivells institucionals l’emergència climàtica perquè considerem que no es pot solucionar una crisi si no es nomena com el que és, és a dir, una emergència, una crisi”, afirma Gemma Barricarte, una de les portaveus Fridays for Future a Barcelona. “És l’inici – diu – del que seran molts més divendres de protesta”.

L’últim i sisè informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), Perspectives del medi ambient mundial, alerta sobre les grans catàstrofes a què s’enfronta la humanitat com a conseqüència del canvi climàtic. En ell, es sosté que des que es va publicar la primera edició de l’informe el 1997, l’estat general del medi ambient ha seguit deteriorant-se malgrat els esforços (febles) d’uns quants països i regions. La manca de compromís per assegurar que l’Acord de París es compleixi està tenint repercussions negatives i irreversibles en els recursos naturals essencials, assenyala l’informe, elaborat per 250 científics.


En aquest sentit, Gemma Barricarte precisa que “nosaltres creiem que hi ha una responsabilitat i covardia política absolutes perquè havent mesures aprovades i posades sobre la taula, no s’estan duent a terme i és precisament el que estem reclamant, que es dugui a terme el que s’ha promès i que no és suficient”.

El 15 de març del 2019 ha significat la resposta d’una generació davant l’amenaça del canvi climàtic. Una generació que sap que patirà les conseqüències perquè els que els han precedit no han pres les mesures necessàries per evitar-ho. Tal com proclama el manifest llegit durant les manifestacions, “ens trobem en un moment clau de la nostra història. Hem d’escollir entre polítiques que no respecten els drets fonamentals de les persones i que agredeixen el nostre entorn o bé triar fer un pas endavant i exigir mesures que millorin la qualitat de vida de la ciutadania, que respecti el nostre medi ambient i que no posin en perill el nostre futur”.


La protesta dels joves en demanda de mesures polítiques contra el canvi climàtic és ja un moviment planetari. Milions de persones a tot el món han fet seves les paraules de Greta Thunberg: “necessitem esperança, però abans necessitem acció. Després de l’acció vindrà l’esperança i si els líders mundials no fan res, farem que ens sentin”.

“Estoy aquí para exigir al gobierno que tome las medidas necesarias” . Ricard (15)
“No tenemos futuro y nadie está haciendo nada, no parece una prioridad para los políticos”.Luenda (15)
Todos tenemos que poner esfuerzo y luchar por este cambio porque aún tenemos esperanza”. Aina (21)
“El cambio climático es el problema más importante al que nos estamos enfrentando ahora mismo”. Pol (18)
“Nos afecta a todos, vivimos en este planeta y tenemos que cuidarlo”.
Brayan (18)
“Estoy marchando por mi futuro, por lo que queda del Planeta; quiero conservarlo.” Daniela(15)
“Estamos marchando para que el Estado y el Gobierno declare emergencia climática. Queremos tener un planeta donde vivir”. Laida (15)
“Estoy marchando porque quiero luchar por mi futuro y quiero que escuchen los políticos” Jante (14)
“El problema está aquí, presente entre nosotros y es un problema grave”. Yunia (15)
“Si el sistema no es la solución, entonces el sistema es el problema”. Xavier (14)
“Este es un problema que nos afecta a todo el mundo y debería ser el más importante a cambiar y luchar por él”. Alba (18)

Fotos: Pol Rius

Etiquetes